Espanya i Portugal proposaran a la UE limitar el preu de la llum a 180 euros el megawatt hora

La vicepresidenta Ribera assegura que el govern donarà una "resposta nacional" per a desacoblar el gas del mercat elèctric si Europa es retarda

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, aquest dijous en Lugo
La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en una imatge d'arxiu / Eliseo Trigo (Efe)

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha avançat aquest dijous que els governs d'Espanya i Portugal tenen previst presentar una proposta conjunta a la resta de socis de la Unió Europea (UE) per a limitar el preu de la llum en el mercat majorista a 180 euros el megawatt hora (MW h). 

Aquest import màxim de 180 euros/MW h era una referència que hi havia en la regulació espanyola i portuguesa fins que el 2019 una directiva europea va prohibir mantindre límits a les ofertes de les empreses elèctriques en el mercat majorista. La ministra considera que si fa a penes dos anys "semblava una bogeria a la qual mai s'arribaria i hui està àmpliament superada", és "poc discutible que ha de ser el llindar màxim que hem d'acceptar en el nostre mercat", ha dit en declaracions en l'emissora Onda Cero. 

En aquest escenari, l'executiu espanyol està esperant a prendre mesures per a combatre l'escalada de preus en l'energia fins que tinga la resposta de la Comissió Europea. Però Ribera ha assenyalat que igualment donarà una "resposta nacional" per a desacoblar el gas del mercat elèctric si la UE es retarda. "Nosaltres creiem que és una decisió europea perquè la regulació és europea, el que passa és que l'anàlisi de la situació econòmica i de la necessitat de protegir la ciutadania i la indústria ens porta a plantejar-nos com a govern decisions per a protegir l'interés nacional en el cas que Europa no estiga a l'altura en el tipus de mesures que s'hi adopten", ha assegurat.

La vicepresidenta tercera ha insistit, no obstant això, que el govern està treballant en una resposta europea, per la qual cosa ha considerat "capital" que en el Consell Europeu previst per al 24 i 25 de març hi haja no solament una orientació, sinó també unes decisions "tan operatives, immediates i eficaces com siga possible". 

És en aquesta cimera europea on el president del govern, Pedro Sánchez, defendrà la postura espanyola per a donar una resposta a la crisi energètica, agreujada més des de la invasió ordenada per Rússia a Ucraïna. El mandatari vol convéncer els socis europeus i consensuar una reforma del mercat energètic. I precisament per a buscar aliats es troba actualment immers en una gira per diversos països que té previstos contactes amb huit dirigents estatals, entre d'altres el primer ministre d'Itàlia, Mario Draghi, o el canceller alemany, Olaf Scholz.

També et pot interessar

stats