Els empresaris valencians reclamen a Madrid més protagonisme

Asseguren que l'assignació de cabals en la planificació hidrològica i l'actual sistema de finançament autonòmic generen desigualtats entre territoris

L'empresariat valencià es reuneix amb la patronal a Madrid
L'empresariat valencià es reuneix amb la patronal a Madrid / CEV

La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) ha reunit este dimarts a Madrid als representants del món associatiu i empresarial per a reclamar "el protagonisme que li correspon" a la Comunitat Valenciana i denunciar "l'infrafinançament autonòmic, l'estrés hídric o la lentitud en l'execució de les infraestructures".

Sota el lema "Unitat per a ser més influents", quinze líders empresarials han presentat en la seu de la CEOE una sèrie de propostes que "contribuirien a aconseguir major equilibri entre regions, al fet que l'economia cresca o a ser més sostenibles". El president de la CEV, Salvador Navarro, encarregat d'obrir l'acte, ha exigit "que es complisquen les polítiques d'Estat" amb accions concretes i ha denunciat que el pes econòmic i social de la Comunitat Valenciana dista molt del finançament que rep, les inversions que es fan, o l'atenció que se li presta.

De la mateixa manera, ha lamentat que l'autonomia valenciana només desperte interés en campanya electoral. "Alacant i València tornaran a ser el punt de partida de les eleccions europees i no és que això ens disguste, el que ens molesta és que ens convertisquen en actors principals quan hem de votar i en actors de repartiment quan passen les votacions", ha exposat.

Navarro ha demanat canvis i ha afirmat que sense ells perd la Comunitat Valenciana, les seues empreses i els seus ciutadans, però no sols ells. "No sols afecta la nostra competitivitat, repercuteix en contra del progrés econòmic del país, que no pot beneficiar-se de tot el que podem oferir", ha destacat. També ha reivindicat terminis raonables per a complir amb les obligacions mediambientals.

La planificació hidrològica i el finançament autonòmic, sobre la taula

Salvador Navarro ha posat de manifest que dos de les causes que estan contribuint a generar estes desigualtats entre territoris són l'assignació de cabals en la planificació hidrològica i l'actual sistema de finançament autonòmic. Ha reivindicat la urgència del canvi de model de finançament "per justícia, però també perquè el recurs al dèficit i a major deute públic es veurà molt limitat en el futur pel compliment de les regles fiscals marcades per la Unió Europea".

La CEOE se suma a les peticions de la CEV

El president de CEOE, Antonio Garamendi, s'ha sumat a la valoració de la Comunitat Valenciana i ha destacat que és la quarta economia d'Espanya per volum del PIB, un enclavament creixent d'atracció estrangera i amb el port líder del Mediterrani.

Garamendi ha demanat reduir la burocràcia per guanyar agilitat i ha assegurat que "és condició indispensable perquè les empreses puguen créixer, generar riquesa i ocupació". Finalment, ha defés que s'òbriga el debat de l'aigua i ha fet costat a la CEV en la seua reivindicació d'un Pla Nacional de l'Aigua.

El Consell de Cambres de Comerç aposta per les inversions en territori valencià

El president del Consell de Cambres de Comerç, José Vicente Morata, ha destacat que la Comunitat Valenciana s'està convertint en un pol d'atracció d'inversions en tots els sectors: industrial, logístic, tecnològic i de serveis. "Comptem amb una posició geoestratègica immillorable, disposem d'importants infraestructures logístiques i d'infraestructures, liderades pel port de València; som una regió generadora de talent, a través d'un sistema educatiu competitiu; seu d'Institucions Internacionals, i tenim un ecosistema d'innovació i emprenedoria en creixement. Disposem de sòl industrial a cost competitiu i estem posicionats com un hub tecnològic i d'innovació", ha contat Morata.

L'empresariat demana visibilitat

Per la seua banda, la vicepresidenta de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), Agnès Noguera, s'ha sumat a la necessitat que la Comunitat guanye en visibilitat i s'ha mostrat convençuda que el Corredor Mediterrani "és més que una infraestructura, que beneficia al conjunt del país". "El Corredor potencia la cohesió territorial i social i la competitivitat espanyola, a més de la sostenibilitat".

Per al president de la Fundació Conexus, Manuel Broseta, el nostre territori "és una palanca clau per al desenvolupament d'Espanya", que multiplica la seua acció quan col·labora amb altres territoris, com Madrid. "Sens dubte la connexió amb Madrid representa actualment un eix d'estabilitat i de prosperitat molt necessari per a Espanya que cal continuar enfortint".

"Les comunitats autònomes han de deixar de ser un element de disgregació per a ser de nou un element d'agregació, i en això Madrid i la Comunitat Valenciana estan donant exemple. És fonamental continuar treballant la col·laboració públic i privada perquè aquest siga un eix logístic i d'electromovilitat referent a Espanya i a Europa; i la Comunitat Valenciana continue guanyant en influència", ha expressat.

En la trobada també han participat en un segon debat sobre innovació i digitalització el CEO de Vicky Foods, Rafael Juan; el CFO de PowerCo, Javier Rivera; el president de Coxabengoa, Enrique Riquelme; el president de S2 Grup, José Rosell, i la directora general d'IRISEM, Amaya Fernández.

La jornada ha conclòs amb les intervencions, en la tercera taula, del president de Femeval, Vicente Lafuente; el president de ANFFECC, Fernando Fabra; el president d'Hosbec, Federico Fuster; la presidenta de l'AVECAL, Marián Cano; el president d'AEFJ, José Antonio Pastor; i el president d'ATEVAL, Pepe Serna. Els sis han parlat d'allò en què destaca el teixit productiu de la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats