El PP assumeix la proposta de Compromís per a demanar la compensació del deute històric

L’acord demana al govern espanyol que habilite immediatament un fons d'anivellament transitori per a compensar l'infrafinançament valencià

La diputada del PP Mari Carmen Contelles
La diputada del PP Mari Carmen Contelles / José Cuéllar (Corts)

El Partit Popular ha assumit este dimecres la proposta de Compromís per a incloure en la seua iniciativa sobre el finançament autonòmic el reconeixement del deute històric derivat de l'infrafinançament i l'establiment d'un mecanisme de compensació d'este dèficit. Així ho han acordat les dos formacions en el ple de les Corts, on s'ha debatut una proposta del PP en la qual es demana al govern espanyol que habilite immediatament un fons d'anivellament transitori per a compensar l'infrafinançament del territori valencià mentre arriba la reforma el sistema de finançament.

L'acord aconseguit, que es votarà dijous, xifra este fons en una mitjana de 1.782 milions anuals per al període 2024-2027 mentre s'escomet la reforma del sistema, “que serà tractada en el Consell de Política Fiscal i Financera per a evitar que es generen desigualtats entre els espanyols”. A més, s'exigeix que el fons d'anivellament transitori s'implante ja este 2024 duent a terme les modificacions normatives i pressupostàries necessàries, i es mantinga cada any fins que concloga la reforma del sistema de finançament autonòmic. També s'insta l’executiu central a reformar de manera urgent l'actual sistema de finançament autonòmic (SFA), vigent des del 2009 i caducat el 2014.

A proposta de Compromís, s'inclou demanar el reconeixement dels dèficits de finançament acumulats des que es van dur a terme les transferències de competències en la Comunitat Valenciana, conegudes com a deute històric, com també la definició i l'establiment d'un mecanisme de compensació d’estos dèficits.

La diputada del PP Mari Carmen Contelles ha afirmat que es tracta d'una reclamació necessària i “de justícia”, perquè, diu, el govern espanyol té una factura pendent per abonar a la Comunitat Valenciana per l'infrafinançament.

Des del PSPV, que també havia presentat una esmena que no ha sigut acceptada pels populars, el seu portaveu adjunt Toni Gaspar ha qualificat de “tramposa” la proposta popular, ja que, al seu judici, no busca parlar de finançament, on ja existeix un acord unànime, sinó “posar-li el dit al govern d'Espanya”. Així, Contelles ha replicat que la proposta obeeix “a una necessitat imperiosa que té el territori valencià i que es pot solucionar ja”, i ha advertit que no renunciaran a cap euro que corresponga als valencians.

El síndic de Compromís Joan Baldoví ha donat la benvinguda al PP a la reclamació del fons d'anivellament, i ha dit que sempre votaran a favor “de qualsevol mesura que servisca per a pal·liar l'infrafinançament”.

Per la seua banda, la diputada de Vox Teresa Ramírez ha reclamat assumir “una visió nacional” del finançament, “que garantisca la igualtat de drets a tots els espanyols”.

També et pot interessar

stats