La Comunitat Valenciana, Múrcia, Galícia i Castella-la Manxa fan front comú per la reforma del finançament

Segons ha denunciat la consellera d'Hisenda Ruth Merino, els valencians deixen de rebre cada mes 90 milions d'euros

Les comunitats governades pel PP troben problemes de tresoreria a compte del finançament autonòmic / À Punt NTC

Les comunitats autònomes governades pel PP reconeixen que tenen problemes de tresoreria, perquè, segons diuen, el govern espanyol no ha actualitzat encara els pagaments a compte del finançament autonòmic. Segons ha denunciat este dimecres la Conselleria d'Hisenda, els valencians deixen de rebre cada mes 90 milions d'euros. Per este motiu, s'han unit als seus homòlegs de Galícia, Múrcia i Castella-la Manxa per fer front comú i demanar a l'executiu espanyol que aborde ja la reforma del sistema de finançament

La consellera d'Hisenda, Ruth Merino, ha assegurat que la Comunitat Valenciana "té dèficit crònic per infrafinançament". Miguel Corgos, conseller de la mateixa cartera a Galícia, s'ha sumat a estes reivindicacions: "Tenim un dèficit de tresoreria d'uns 60 milions al mes", ha dit.

Com ells, també el de Múrcia, Luis Alberto Marín, ha demanat al govern espanyol una actualització dels imports dels pagaments a compte. "És inajornable i urgent", ha sentenciat. Inclús el conseller d'Hisenda de Castella-la Manxa, Juan Alfonso Ruiz, tot i que esta autonomia està governada pels socialistes, s'ha dirigit a l'executiu de Pedro Sánchez per a demanar explicacions. "S'ha de finançar el cost real que suposa, per a les comunitats autònomes, prestar els serveis que són de la nostra competència", ha raonat.

Són conscients que hi ha diferències sobre com hauria de ser el nou model. Alfonso Ruiz demana un comité d'experts independents que preparen una proposta després de dialogar amb cada autonomia. En el que sí que estan convençuts que, si el govern espanyol fa el pas, les comunitats autònomes arribaran a un acord.

També et pot interessar

stats