Montero afirma que el govern està disposat a condonar el deute a les comunitats infrafinançades

La ministra d'Hisenda descarta que els pressupostos del 2024 incloguen un fons d'anivellament per a aquestes regions, tal com recull l'acord entre el PSOE i Sumar

María Jesús Montero, durant la Comissió d'Hisenda en el Congrés dels Diputats
María Jesús Montero, durant la comissió d'hisenda al Congrés / Marta Fernández (Europa Press)

La vicepresidenta primera del govern, María Jesús Montero, ha assegurat que estan disposats al fet que l'Estat assumisca part del deute de les comunitats autònomes, a les quals "les retallades del govern de Rajoy" els van obligar a un nivell d'endeutament que va perjudicar sobretot els serveis públics.

La també ministra d'Hisenda ha descartat al Congrés que els pressupostos generals de l'Estat del 2024 incloguen el fons d'anivellament per a les comunitats infrafinançades, una idea que es reflecteix en l'acord de govern que van signar el PSOE i Sumar.

Segons aquest acord, els dos socis es comprometen a impulsar un nou model de finançament que corregisca l'infrafinançament de determinades comunitats autònomes i "mentre aquesta reforma no es produïsca, en els PGE es garantirà a la Generalitat i a la resta de comunitats infrafinançades la prestació dels serveis públics al mateix nivell que la resta de l'Estat".

Montero ha dit que no hi havia acord en aquest sentit i ha insistit que la proposta socialista fins que es reforme el model de finançament és iniciar un procés de treball amb els territoris "per a veure la incidència" que van tindre les retallades de l'anterior executiu del PP.

I en aquest context, ha recalcat que l'Estat està disposat a condonar part d'aquest deute "en reconeixement del dèficit que això va provocar", ha subratllat.

Reunions a partir de febrer per a analitzar la condonació del deute i el finançament

La ministra María Jesús Montero ha anunciat que es reunirà a partir de febrer amb les diferents comunitats autònomes per a estudiar la condonació del deute i un nou sistema de finançament autonòmic.

"Tractarem d'arribar a un acord de país per a millorar el finançament de les comunitats autònomes i entitats locals", ha emfatitzat Montero.

La ministra ha defensat que l'assumpte del finançament autonòmic és el "gran debat territorial" pendent del govern. Més si cap tenint en compte alguns elements com a quina part de deute generat en la crisi financera absorbirà l'Estat.

En aquest sentit, Montero ha assenyalat que si el PP té una proposta per a reformar el sistema de finançament li agradaria conéixer-la perquè, segons ha dit, el líder popular, Alberto Núñez Feijóo, ja va rebutjar en el seu moment crear una taula de negociació amb el PSOE a proposta de Pedro Sánchez.

La proposta de la 'conjura de Fitur' va ser rebutjada

Sense eixir del finançament autonòmic, la ministra ha recordat que el fons d'anivellament que ara demanen la Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia i Castella-la Manxa el va proposar fa uns mesos en l'última reunió del Consell de Política Fiscal i Financera i que el conjunt de les comunitats el va rebutjar.

Aquesta qüestió de l'infrafinançament la van abordar dimecres també els presidents de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page; d'Andalusia, Juanma Moreno; Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, i Múrcia, Fernando López Miras, en una trobada informal en el marc de Fitur.

Ho van fer després que la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) proposara crear un fons complementari d'uns 3.000 milions d'euros anuals aportats per l'Estat per a anivellar el finançament de les quatre comunitats autònomes actualment infrafinançades.

També et pot interessar

stats