Les Corts demanen la condonació del deute històric i un fons transitori mentre es tanca el nou model de finançament

La proposta del PP ha tirat avant amb el suport del PSPV i Compromís i l'abstenció de Vox, que inicialment l'havia esmenada

En imatge, la comissió d'Economia de les Corts
En imatge, la comissió d'Economia de les Corts / À Punt NTC

El difícil equilibri entre les posicions del partit i les responsabilitats de govern ha viscut un nou episodi a les Corts. La comissió d'Economia ha rebutjat una esmena de Vox a la proposta parlamentària del PP, soci en el Consell, per a retirar el punt on els populars reclamaven la condonació del deute, si s'arriba a aplicar l'acord d'investidura d'ERC amb el govern espanyol. Vox, que havia defés l'esmena a la junta de síndics, s'ha abstingut finalment en la comissió, on el grup parlamentari popular l'ha rebutjada i ha pres en consideració la iniciativa pròpia, amb el suport dels grups de l'oposició, el PSPV i Compromís. Amb l'abstenció, Vox ha evitat dir-li un no al PP i alhora contradir la disciplina de partit que marca Santiago Abascal des de Madrid en contra de la compensació del deute de les comunitats autònomes.

La proposició aprovada per les Corts [PP, PSPV i Compromís] demana al govern espanyol un fons d'anivellament transitori, d'almenys 1.336 milions, que compense el desequilibri anual que pateix la Comunitat Valenciana per la "paràlisi" de la reforma del model de finançament, i "mecanismes de devolució" del deute històric assumit durant anys per la comunitat autònoma. A més, insta el Ministeri d'Hisenda perquè "de manera immediata" done una resposta raonada a les al·legacions presentades per les veus expertes valencianes sobre "l'esquelet del sistema de finançament" avançat el 2021. I planteja que tota reforma haurà de recollir els costos bàsics de les autonomies en Educació, Sanitat i Polítiques socials, tenint com a premissa la població.

Durant el debat, el PP ha acceptat afegir una esmena de Compromís per a reclamar que es convoque el Consell de Política Fiscal i Financera en el primer trimestre de 2024 perquè el govern presente les autonomies la proposta del nou model de finançament.

El PP i Vox normalitzen les diferències

"Hi ha un únic Consell, però quatre grups dins del Parlament, amb drets a presentar iniciatives diferents", ha explicat el síndic del PP Miguel Barrachina, per a normalitzar la divergència inicial amb Vox, advertint però, que els populars mantindrien el text i no acceptarien modificacions ni esmenes que rebaixen les sol·licituds.

L'esmena la va registrar aquest dilluns de vesprada el diputat de Vox Joaquín María Alés. El seu superior, José María Llanos, ha marcat distàncies ideològiques amb el PP en la junta de síndics i ha anticipat que n'hi haurà més punts de fricció, recordant que són partits diferents i que ja van votar en sentit contrari als populars sobre el pacte de violència de gènere, per considerar el terme carregat d'ideologia. "No se sorprenguen. PP i Vox som partit distints, cadascú amb un missatge, propostes i programa propi per a Espanya. Tenim un acord de mínims, de cavallers o de senyores, com preferisquen", ha recordat als periodistes.

Llanos ha marcat posició contra la fórmula per a una possible condonació del deute. "No ens agraden les mentides i que sota ficcions es puguen incrementar impostos a tota la ciutadania, valencians i espanyols. Es ven una frase i el contingut de veritat és el perjuí que provocarà en la butxaca dels ciutadans", ha explicat.

A Rebeca Torró (PSPV) no l'han sorpresa l'esmena de Vox, que considera coherent amb el rebuig de l'extrema dreta a l'autogovern i contra el sistema autonòmic. "El que no puc entendre és perquè estan al Parlament", ha manifestat. Per la seua banda, Joan Baldoví (Compromís) ha demanat al Consell que "s'aclarisca" i al PP que explique "si estan d'acord" amb el fet que es condone una part del "deute il·legítim" producte de l'infrafinançament o "en la línia de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso i Vox, que hi estan en contra".

El PSPV acusa el PP de complicitat amb Vox per a silenciar l'oposició

La síndica del PSPV ha acusat el PP d'intentar silenciar l'oposició, després de rebutjar unes proposicions de llei, entre les quals hi havia una petició per a retirar les competències de seguretat a Vox, amb l'argument que el ple seria molt llarg. "El PP és còmplice de les barbaritats que fa a l'oposició la ultradreta i ens veta a l'oposició que no puguem debatre les barbaritats que els socis estan fent", ha manifestat Torró.

El síndic del PP ha negat les acusacions i ha retret al PSPV l'intent de "monopolitzar" el temps de debat amb les seues propostes. "Mai un grup proporcionalment tan poc votat ha tingut tanta representació en un ple" ha contestat Miguel Barrachina a la síndica socialista.

També et pot interessar

stats