La Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada demana un fons d’anivellament com a “pedaç d’urgència” per a l’infrafinançament

El president de l'entitat creu que la reforma del sistema no arribarà esta legislatura i advoca per una solució transitòria perquè “el problema exigeix una solució urgent”

Ángel de la Fuente, director de Fedea, durant la intervenció en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

“Un pedaç d’urgència” per a reparar l’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana. És la solució temporal per la qual advoca la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada, Fedea, per a pal·liar, transitòriament, el sistema de finançament autonòmic i, sobretot, perquè la reforma del sistema actual va per a llarg.

“És fàcil que tinguem una altra legislatura perduda en eixe àmbit”, apuntava en Les notícies del matí Ángel de la Fuente, director d’esta entitat, que participa este dimecres a València en unes jornades de la xarxa d'investigadors en finançament autonòmic i descentralització financera d'Espanya, de la qual forma part l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE).

Donat que la reforma del sistema de finançament no es durà a terme de manera immediata, de la Fuente creu que un fons transitori d’anivellament per a les comunitats que estan per davall de la mitjana pot aportar una solució temporal a les autonomies infrafinançades fins que arriba el nou model, que serà costós d’elaborar.

“Proposem un fons transitori d’anivellament que servisca per a pujar el finançament de les comunitats que estan per davall de la mitjana fins a la mitjana. Això donaria temps a fer la reforma amb certa calma, perquè és important fer-la bé, més que fer-la ràpidament”, exposava de la Fuente en la intervenció en Les notícies del matí.

En este sentit, admetia que “el problema de Múrcia, València, Castella-la Manxa i Andalusia exigeix una solució urgent”. “Es van acumulant els anys”, assenyalava en relació amb l’infrafinançament.

Respecte a la possibilitat que el nou sistema de transferència de fons de l’Estat a les autonomies puga incorporar variables com la diferència del cost de la vida, el director de Fedea advoca per, més que tindre en consideració este aspecte, tindre en compte les diferències en els costos que tenen les prestacions.

Ara bé, ha reconegut que no hi ha un bon indicador d’estos preus. Per això, Ángel de la Fuente creu que seria millor atendre altres variables.

Quant al desafiament que té la Comunitat Valenciana amb el dèficit públic, que el lidera a Espanya segons les últimes dades d’Hisenda referides al març, el director de Fedea ha assenyalat que la correcció del sistema de finançament pot ser una solució, però també creu que l’administració autonòmica haurà de “posar alguna cosa de la seua part en el control de la despesa i en la bona gestió”.

“No és només el finançament el que explica l'històric de dèficit acumulat”, puntualitzava durant la intervenció en Les notícies del matí

També et pot interessar

stats