José María Llanos (Vox) sobre l'infrafinançament valencià: "Els deutes es paguen. U ha de saber quant es pot gastar"

El síndic de la formació marca posició abans de la reunió amb la comissió mixta Consell-Corts per a abordar la possibilitat de la condonació parcial del deute del FLA

El síndic de Vox, José Maria Llanos / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de gener 2024 - 11:42 Actualitzat: 29 de gener 2024 - 13:02

Adaptar-se a la realitat financera, ajustar-se el cinturó i "no malbaratar" proposa Vox davant de l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana. Així ho ha declarat en Les notícies del matí el síndic de la formació a la dreta del PP, José María Llanos, a dos dies de la reunió de la comissió mixta Consell-Corts per a tractar el tema. Una cita on el president de la Generalitat, Carlos Mazón, aspira a pactar una posició comuna abans de la convocatòria del ministeri d'Hisenda per abordar la condonació parcial del deute valencià, una possibilitat que s'ha obert arran del pacte d'investidura amb Junts.

"Els deutes es paguen. U ha de saber quant pot gastar. Si u mira per damunt de les seues possibilitats, no pot ser que ho acabe pagant la resta. Perquè cal pagar-ho. Si no ho fan uns, ho faran uns altres. I Com? Apujant impostos", ha raonat Llanos als micròfons d'À Punt. El síndic ha reconegut que la Comunitat Valenciana és "una de les autonomies més perjudicades" en el repartiment de l'Estat, però considera que la solució no és la condonació ni el fons d'anivellament sinó "optimitzar recursos i gastar menys". Compara la situació autonòmica amb la d'una família al supermercat, que quan té menys recursos "ha de conformar-se amb menys per a arribar a finals de mes".

En opinió de Llanos, el debat sobre l'infrafinançament "està falsejant la realitat", perquè el sistema ha fracassat, no es pot arreglar i la solució passa només per "pagar més impostos". Considera que ni el PSOE ni el PP poden ni volen resoldre el model "perquè sempre s'han sotmés al xantatge dels separatistes", ja que entén que la solució requereix reformar la Constitució i revisar els “privilegis” dels sistemes forals de País Basc, Navarra i les “cessions” a Catalunya. "El sistema, ningú està disposat a arreglar-lo. Tot són pegats a base d'impostos i de mantindre desigualtat entre autonomies privilegiades, que sempre en volen més, i la resta sempre està per davall", ha explicat als micròfons d'À Punt.

La reforma del terme 'discapacitat' en l'article 49 atempta contra el principi d'igualtat de la Constitució

La crítica l'estén al conjunt del sistema autonòmic, que considera que "ha fracassat" per les tres 'D', "divisió, desigualtat i malbaratament [despilfarro]", a què culpa de no haver resolt "l'abandonament" del món rural ni el "centralisme" contra el que teòricament havia de posar remei. El portaveu de l'extrema dreta a les Corts ha assegurat que la formació participa del sistema autonòmic, malgrat estar diametralment en contra, per a intentar reformar-lo des de dins.

En el temps de tertúlia el síndic de Vox també ha justificat l'absència de la seua formació en l'última manifestació de diumenge convocada pel PP contra la llei d'amnistia. "No té sentit que Feijóo anime la gent a eixir al carrer diumenge i que dilluns estiga pactant amb el PSOE", ha dit Llanos. Critica tant la foto dels líders autonòmics populars i socialistes a Fitur contra l'infrafinançament (que considera que només beneficia el "blanqueig" del president de Castella-la Manxa, el socialista García Page), com el pacte de populars i socialistes per a reformar l'article 49 de la Constitució. Un canvi que ha permés substituir el terme pejoratiu disminuït per l'accepció de persona amb discapacitat.

No té sentit que Feijóo anime la gent a eixir al carrer diumenge i que dilluns estiga pactant amb el PSOE

A parer seu, "el contingut de l'article 49 atempta contra el principi d'igualtat de l'article 14 la Constitució. A Vox, segons ha explicat, no li agrada el "privilegi o priorització per a discapacitats menors i dones" que entén que s'ha afegit en la redacció final de la reforma, que va aprovar la majoria del Congrés. "Què passa amb els homes?", s'ha preguntat Llanos. L'apartat que l'extrema dreta veu amb controvèrsia diu, específicament, que "s'atendran particularment les necessitats específiques de les dones i els menors amb discapacitat".

Ens temem que les irregularitats [en els comptes del Botànic] existeixen i més del que sembla

D'altra banda, ha justificat la posició de Vox contra la continuïtat de l'Agència Valenciana Antifrau, perquè considera que les funcions de control exerceix suposen una duplicitat, quan ja existeix un consell de transparència. Llanos ha defés la comissió d'investigació parlamentària sobre la gestió de les empreses del sector instrumental de la Generalitat en temps del Botànic pels 253.000 contractes presumptament trossejats per valor de 700 milions que ha denunciat el nou Consell. "Ens temem que les irregularitats existeixen i més del que sembla", ha assegurat als micròfons d'À Punt.

La gestió privada és sempre millor i més eficaç que la pública

Des de la ràdio pública, Llanos també s'ha pronunciat a favor de la gestió privada, si bé amb relació a la imminent reversió, l'1 de febrer del concert sanitari del departament de la Marina. "Vox sempre ha defensat que l'administració no és un bon gestor. No assumeix el risc econòmic. Si no arribe, apuja els impostos i ho trac d'on siga; no mesura, no ha d'arribar a fi de mes. La gestió privada és sempre millor i més eficaç que la pública", ha raonat en el temps de tertúlia del matinal radiofònic. No obstant això, el síndic de l'extrema dreta ha matisat que l'estat del benestar no està en qüestió per al partit, sinó la gestió d'aquest.

També et pot interessar

stats