La Generalitat negociarà el límit de dèficit i reivindicarà la reforma del sistema de finançament autonòmic al CPFF

El govern espanyol pretén que les autonomies establisquen el seu objectiu de dèficit per al 2024 en el 0,1%, però el Consell ha decidit establir-lo en el 0,3%

Mazón i Merino preparen el Consell de Política Fiscal i Financera
Mazón i Merino preparen el Consell de Política Fiscal i Financera / À Punt NTC

El Ministeri d'Hisenda ha convocat aquest dilluns els consellers autonòmics del ram al primer Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que se celebra en aquesta legislatura. El govern espanyol proposarà a les autonomies establir l'objectiu de dèficit per al 2024 en el 0,1%, però el Consell va decidir establir en un 0,3% el dèficit dels pressupostos valencians, els quals ascendeixen enguany a 29.732 milions (un 4,5% més que el 2023). Si arribara a aplicar-ser aquesta diferència del 0,2%, la Generalitat Valenciana es veuria obligada a retallar 260 milions d'euros de la planificació ja aprovada per al 2024.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino es van reunir aquest diumenge precisament per a preparar la cita, i en declaracions als mitjans, Merino va manifestar la intenció del govern valencià de negar-se a ajustar més els comptes: "No ajustarem més la ciutadania valenciana, exigirem allò que ens correspon tenint en compte que som els pitjors finançats".

La consellera d'Hisenda argumenta que el govern central demana una exigència més gran a les comunitats que al finançament estatal: "No pot ser que el govern espanyol es quede amb un 2,9% de dèficit i a les comunitats autònomes ens exigisca un 0,1%". I destaca també la particularitat del cas valencià: "No es pot ajustar més, perquè precisament estem ajustats injustament molt més que la resta de ciutadans espanyols en termes d'equitat", i, a més, ha afegit respecte a l'infrafinançament valencià: "S'han acabat els ajustos injustos que obliguen la ciutadania valenciana a tindre uns serveis de pitjor qualitat que a la resta d'Espanya".

La reunió entre la ministra d'Hisenda María Jesús Montero i els consellers autonòmics homòlegs té com a principal objectiu aprovar la nova senda de dèficit que tindran les comunitats autònomes amb la vista posada en els pressupostos generals de l'Estat del 2024, una reunió que, segons assenyala Merino, arriba tard i de la qual reprova "les formes i el contingut". Merino, a més, critica l'absència al CPFF de la consellera catalana d'Hisenda, que considera que "demostra que aquesta convocatòria és un mer tràmit que necessita el govern d'Espanya per a seguir l'agenda de Catalunya i complir amb els acords que han signat indignament amb els partits nacionalistes".

La consellera d'Hisenda també ha lamentat que la reunió de dilluns no incloga el debat sobre la reforma del finançament i que només es puga tractar el tema en el torn obert de paraules, una finestra que la representació valenciana està disposada a aprofitar. De fet, el president Mazón també va destacar aquest diumenge la importància del canvi d'"un sistema de privilegis absoluts", el qual cal reformular perquè "no hi haja vencedors ni vençuts", i va afegir que no açò es pot negociar "en l'habitació obscura del separatisme català".

El PSPV reclama la condonació del deute històric

En la vespra del Consell de Política Fiscal i Financera, també el PSPV es va pronunciar per a demanar a Mazón que "s'oblide de partidismes i reclame per totes les vies possibles la condonació del deute històric". El portaveu d'Hisenda a les Corts, José Muñoz, va posar en dubte si el president defendrà aquest objectiu en el CPFF argumentant que Mazón no té marge de decisió pròpia: "D'una banda, té Ayuso, que està en contra de la condonació del deute i, d'una altra, els seus socis, que directament estan en contra de les autonomies".

També et pot interessar

stats