La derogació de la reforma laboral i la pròrroga dels ERTO centren el congrés de la UGT
La vicepresidenta i ministra, Yolanda Díaz, ovacionada en assegurar que atendrà les reivindicacions sindicals i "derogarà" la reforma laboral aprovada pel PP el 2011
La vicepresidenta tercera del govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha assegurat aquest dimarts en el 43é Congrés Confederal de la Unió General de Treballadors (UGT) que l'executiu no sols modernitzarà el mercat laboral, sinó que "derogarà" la reforma laboral aprovada pel govern popular de Mariano Rajoy. La frase ha causat una gran ovació en el Palau de Congressos de València, on ha començat el conclave que previsiblement reelegirà Pepe Álvarez com a secretari general del sindicat.
L'acte, que estarà en marxa fins dijous, congrega uns 800 delegats sindicals i al llarg de tres dies comptarà també amb una gran representació del govern espanyol. La ministra Díaz, que ha intervingut en l'obertura, ha posat en peu l'auditori quan ha utilitzat la paraula "derogar", amb totes les lletres, per a confirmar que el govern espanyol suprimirà la reforma laboral vigent des de 2011. I ho farà no per "partidisme", ha subratllat, sinó perquè ha sigut "ineficaç", no ha servit per a crear ocupació i ha provocat un "desastre en el mercat laboral".
També ha estat present en la jornada el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, que ha aprofitat per a reclamar el suport dels agents socials al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que l'executiu central ha enviat a Brussel·les i que inclou el paquet de reformes i inversions que es pretén impulsar per a canalitzar els 140.000 milions de fons europeus de reconstrucció que rebrà Espanya de la Unió Europea fins a 2026.
Pròrroga dels ERTO i crítiques a les reduccions de plantilles del sector bancari
Tant els sindicats UGT i CCOO com la patronal, present en l'obertura del congrés, han coincidit a reclamar al govern espanyol una nova pròrroga fins després de l'estiu, sense canvis, del decret que regula els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) perquè cap persona es quede pel camí. L'últim balanç, fet públic aquest mateix dimarts pel ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, xifra en 580.000 els treballadors i treballadores que encara estan en aquesta situació en tot Espanya. L'actual pròrroga dels ERTO finalitza el 31 de maig.
Per la seua part, el secretari general de la UGT ha aprofitat el seu discurs per a criticar les reestructuracions de plantilles del sector bancari, entre els quals destaquen els expedients de regulació d'ocupació (ERO) anunciats en Caixabank i BBVA, que acomiadaran unes 8.000 i 3.500 persones, respectivament, en tot el país. "No és el moment d'apujar els sous i multiplicar per dos els sous dels alts directius. És el moment de mantindre l'ocupació i el compromís amb el nostre país", ha manifestat Pepe Álvarez.
Fins dijous, pel Palau de Congressos de València passaran també el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; les ministres d'Economia i per a la Transició Ecològica, Nadia Calviño i Teresa Ribera, i el president de la Generalitat, Ximo Puig.