La Comunitat Valenciana avança en la implementació de la jornada laboral de 32 hores setmanals
Enguany díhuit negocis rebran ajudes de la Generalitat per a fer aquest canvi
L'horari de 32 hores setmanals ja és una realitat en alguns negocis, com ara la perruqueria de Rosa Ruíz, a Alboraia (Horta Nord), on començaren reduint horaris per la pandèmia i han acabat optant pel model de 32 hores setmanals. La propietària i les dues empleades prengueren una decisió que, en un principi, els va semblar arriscada i feren un esforç per a concentrar el treball en menys temps. Ara fan set hores de dilluns a divendres, excepte dimarts que en fan quatre, i tanquen els dissabtes, que per a una perruqueria sembla una cosa inviable, explica Ruiz.
Superades algunes reticències de la clientela de més edat, sembla que l'experiència funciona, perquè treballen pensant que tindran el cap de setmana lliure per a compensar-ho i “la faena ix molt bé”, assegura Rosa Ruiz.
I ara que rebran una ajuda de la Generalitat de 10.000 euros, encara els anirà millor. La seua perruqueria és una de les díhuit empreses valencianes que rebran enguany les ajudes de la Generalitat per a reducció de la jornada laboral a quatre dies. Hi ha també una instal·ladora de plaques solars o una empresa de transports, però la majoria pertanyen al sector digital i, en general, quasi totes es dediquen al sector serveis, ha indicat el secretari autonòmic d’ocupació, Antonio Galvañ.
La incentivació de la jornada laboral de quatre dies o 32 hores setmanals mitjançant subvencions és un pla pilot dissenyat per l'anterior govern que l'actual administració té intenció de revisar, diuen, per l'escassa participació. Segons Galvañ, els requisits són molt exigents i aquesta seria una de les principals traves perquè les empreses no demanen les ajudes. Per tant, aquesta és una qüestió que cal repensar.
La prova a València va millorar la salut de la plantilla, però va reduir les vendes
A l'abril i maig del 2023 l’Ajuntament de València, llavors en mans de la coalició Compromís-PSPV, va arranjar el calendari de festius perquè coincidiren quatre dilluns seguits i poder fer una prova per veure com funcionaria la jornada laboral de quatre dies. Les principals conclusions, publicades aquest dimarts, són que va millorar la salut i benestar dels treballadors i treballadores i la qualitat de l’aire, i va augmentar l’activitat a l’hostaleria; però, per contra, disminuïren un 20% les vendes dels comerços i cresqué la saturació dels serveis d'urgències mèdiques.
Segons l’informe publicat per l’Ajuntament de València, la ciutadania ha valorat amb set punts sobre deu la mesura i un gran percentatge considera que la jornada de quatre dies presenta beneficis per a la salut, millora la conciliació, enriqueix la vida social i contribueix a generar un impacte positiu sobre certes qüestions relatives al voltant del treball.
Així mateix, les dades mostren una millora en l'autopercepció sobre l'estat de salut, una significativa reducció dels nivells d'estrés i millors sensacions respecte al cansament, la felicitat, l'estat d'ànim i la satisfacció personal en comparació amb aquelles persones que no han gaudit de la reducció de la jornada laboral.
Des del punt de vista econòmic, la reducció de la jornada laboral ha produït resultats diferents en els sectors econòmics estudiats. El turisme, l'hostaleria i els models de negoci basats en les propostes de consum durant el temps d'oci s'han vist beneficiats, mentre que el comerç i el sector sociosanitari poden haver-se vist afectats de manera negativa.
En aquest sentit, el sector comercial ha manifestat haver disminuït vendes durant aquest període a conseqüència d’haver tingut com a festius dilluns, dia de vendes altes segons el sector, i del transvasament de la despesa al sector de l'oci. La ciutadania ha considerat el tancament dels comerços com un aspecte negatiu d'aquesta experiència.
D'altra banda, l'informe apunta a una sobresaturació en els serveis d'urgències mèdiques a causa del tancament dels centres d'atenció primària durant els dies que es va fer la prova.
Ribó valora positivament l’experiència
I en relació amb aquest balanç, l'exalcalde de València, Joan Ribó, ha valorat els "efectes positius" de l'experiència de jornada laboral de quatre dies.
El portaveu de Compromís a l'Ajuntament de València i alcalde quan es va fer la prova, Joan Ribó, ha valorat els "efectes positius" de la prova, especialment en els sectors d'hoteleria i turisme.
Ribó ha afirmat que hi ha sectors d’altres països que tenen experiències similars, però fins ara mai ho havia fet una ciutat. “De fet, existeixen instàncies europees i altres ciutats van traslladar el seu interés pels resultats d'aquest estudi”, ha assegurat en un comunicat. L’exalcalde també ha recordat que la lluita pels drets laborals sempre ha anat acompanyada de la reducció de jornada i que, fins fa un segle, Espanya encara no havia aconseguit la jornada laboral de quaranta hores.