La setmana laboral de quatre dies arriba a València

Aquest dilluns s’inicia un projecte pilot de l’Ajuntament que obtindrà dades quantitatives de l’impacte de treballar 32 hores a la setmana

València (Ciutat de València)
Imatge d'arxiu de la ciutat de València

La ciutat de València examina des d'aquest dilluns com funciona la setmana laboral de quatre dies durant quatre setmanes, en coincidir tres dilluns festius consecutius i traslladar una festivitat de gener a aquest mes.

Les setmanes del 10 d'abril (Dilluns de Pasqua), 17 d'abril (Sant Vicent Ferrer), 24 d'abril (pel 22 de gener, Sant Vicent Màrtir) i 1 de maig (Dia del Treball) seran només de quatre dies laborals. Aquest projecte pilot impulsat per l'Ajuntament busca analitzar a la ciutat l'impacte de l'aplicació i les conseqüències en la productivitat, en l'oci, la mobilitat, l'economia i la salut de les persones de treballar 32 hores setmanals.

El centre d'innovació Les Naus del consistori avaluarà els resultats per a disposar de les conclusions d'aquesta prova a partir del 20 de juliol.

La proposta ha sorgit d'un procés de diàleg amb els sectors implicats —sindicats, empreses, entitats veïnals, institucions i altres agents socials— i l'experiència se suma a altres semblants dutes a terme en alguns països del món, entre altres Lituània, el Regne Unit, Nova Zelanda, Alemanya, Suècia, Islàndia, Portugal o el Japó.

La reducció de la jornada és una qüestió subjecta a la negociació entre els sindicats i la patronal, però el consistori vol fer la prova i estudiar l'impacte amb dades quantitatives i objectius.

Què analitza el programa pilot?

S'estudiaran tres grans àmbits: la salut i el benestar social, l'emergència climàtica i l'economia.

S'hi analitzaran qüestions com els usos del temps, la conciliació de la vida laboral, la sensació de benestar, el descans, l'impacte de la mesura sobre els gasos d'efecte d'hivernacle, la qualitat de l'aire, el silenci, el consum energètic, el trànsit, la xarxa pública de transport, el turisme d'interior, l'hostaleria, el comerç i les compres en comerços i botigues, entre altres qüestions.

Per què és el moment d’aquest debat?

La pandèmia va generar la possibilitat de treballar a distància, ajudats pels avanços tecnològics, i va portar un canvi de concepció en la manera de treballar, diferent de la presencialitat.

La lluita contra el canvi climàtic ha introduït un altre factor per a intentar reduir les emissions contaminants amb un menor nombre de desplaçaments diaris que també afavoreix aquest canvi de cultura cap a altres maneres de treballar.

"Soc optimista i ara ens toca fer un pas més", explica l’alcalde Joan Ribó, com s'ha fet amb la conversió en zona de vianants d'espais al centre de la ciutat, en què s'ha demostrat que la reducció en el trànsit de vehicles no minva les vendes dels comerços.

Per a estimular la reducció de la jornada, la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball va oferir ajudes a les empreses, sense que afecte els salaris del personal.

Per al 2022 es van oferir ajudes de més de 9.000 euros a les empreses per cada treballador que se sumara a la jornada de 32 hores, sempre amb un acord previ amb la representació legal de l'empleat i un pla de millora de la productivitat.

També et pot interessar

stats