Empreses del sector serveis concentren les segones ajudes a la reducció de la jornada setmanal a quatre dies
Díhuit empreses valencianes i 144 treballadors i treballadores es beneficiaran de 790.875 euros en ajudes per a fer possible la jornada de 32 hores setmanals
Díhuit empreses valencianes i 144 treballadors i treballadores es beneficiaran de 790.875 euros en ajudes per a la reducció de la jornada laboral a quatre dies o 32 hores setmanals i a la millora de la productivitat, atorgades per la Generalitat, segons ha publicat aquest dilluns el Consell en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).
Segons la resolució de la Direcció General de Treball, Cooperativisme i Seguretat Laboral, el gruix de les ajudes s’ha centrat en el sector serveis, entre elles diverses assessories financeres i algunes empreses dedicades a la informàtica i al màrqueting digital. De fet, la meitat de les empreses beneficiades s’hi dediquen a aquests tipus de serveis. Però també n'hi ha altres com ara una perruqueria i saló d’estètica, una associació de VIH i sida de Castelló (la que més fons rebrà per aquest concepte), una empresa d’instal·lació de plaques solars i una de transports per carretera, així com l’Ateneu Mercantil de València.
Territorialment, la meitat exacta de les empreses tenen la seu a la província de València, set de les quals estan radicades a la d’Alacant i només dues a la de Castelló. Per sectors, la major part de les empreses beneficiàries que ofereixen serveis d’informàtica i màrqueting digital són d’Alacant.
Les díhuit empreses rebran entre 5.000 i 148.000 euros en funció de la quantitat de plantilla afectada per la reducció horària. La que rep un major import és l’Associació ciutadana de VIH i sida de Castelló (Casda), amb 148.289 euros i la que menys l’assessoria fiscal José Antonio Estruch Romero, que n’obtindrà 5.492.
És el segon any que es convoquen aquestes subvencions. El 2022 van ser tres les empreses que van rebre l'ajuda amb un import global de 30.000 euros.
Per a poder rebre la subvenció, la reducció de la jornada ordinària haurà d'afectar un mínim de la plantilla: en empreses de fins a 49 treballadors, el 30% de la plantilla, de 50 o més treballadors, el 20%. En tot cas, la participació d'homes i dones haurà de ser similar en relació amb la distribució de gènere preexistent en el conjunt de la plantilla amb contracte de treball a temps complet, i es permetrà com a màxim una desviació del 10%.
Així mateix, les empreses que s'acullen hauran d'elaborar un pla de reducció de la jornada laboral i millora de la productivitat, que haurà d'indicar les mesures organitzatives o formatives que es preveu implementar per a optimitzar el temps de treball, i comptar amb un acord amb la representació legal dels treballadors.
Quant a la quantia de la subvenció, s'ofereix pel primer any complet d'aplicació del programa una subvenció de 5.492,19 euros per cada treballador i treballadora incorporat al pla de reducció de la jornada laboral; 2.746,10 el segon any; i 1.373,05 euros el tercer.
D'aquesta manera, l'import total màxim de la subvenció que podrà percebre l'empresa beneficiària serà, per cada treballador o treballadora adscrit al pla, de 9.611,34 euros.