Els carburants baixen per primera vegada des de finals de maig i s'abarateixen entre un 0,27% i un 0,43%

Omplir un depòsit mitjà de 55 litres de dièsel ascendeix a uns 79 euros, enfront dels 114,18 euros que costava ara fa un any

Assortidors de combustible a una gasolinera en una imatge d'arxiu
Assortidors de combustible a una gasolinera, en una imatge d'arxiu

El preu mitjà dels carburants ha acabat aquesta setmana amb la ratxa de pujades que registrava des de finals de maig i s'ha abaratit un 0,27% en el cas del dièsel i un 0,43% en el de la gasolina, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE).

En concret, el preu mitjà del dièsel se situa aquesta setmana en 1,437 euros el litre, un 0,27% menys respecte a fa set dies. Per part seua, el preu mitjà del litre de gasolina aquesta setmana se situa en 1,591 euros; és a dir, un 0,43% menys que fa set dies.

D'aquesta manera, el preu del litre de dièsel es manté per sota dels 1,479 euros als quals ascendia abans de l'esclat de la guerra d'Ucraïna per la invasió russa que va començar el 24 de febrer del 2022, igual que la gasolina, que en aquelles dates estava en 1,594 euros.

Així mateix, tots dos carburants es mantenen lluny dels màxims que van tocar fa més o menys un any, quan al juliol la gasolina va aconseguir els 2,141 euros i el gasoil, els 2,1 euros.

Omplir el depòsit costa uns 79 euros

Amb aquests preus, omplir un depòsit mitjà de 55 litres de dièsel ascendeix a uns 79,03 euros, enfront dels 114,18 euros —uns 35 euros més— que costava ara fa un any.

En el cas de la gasolina, el repostatge suposa actualment uns 87,5 euros, quasi 29 euros menys que els 116,2 euros que costava el mateix període del 2022.

L'any passat, per l'escalada en el preu dels carburants per la crisi energètica provocada pel conflicte bèl·lic, estava vigent la bonificació mínima de 20 cèntims per litre de combustible per a tots els ciutadans aprovada pel govern dins del seu pla de resposta a l'impacte de la guerra a Ucraïna.

Igualment, amb aquesta, el dièsel suma 21 setmanes seguides per sota del preu de la gasolina. Es manté així en la situació habitual d'abans de la invasió russa d'Ucraïna, que va provocar que el preu del gasoil fora més car que el de la gasolina de forma continuada des d'agost del 2022 fins a mitjan febrer d'enguany, quan es va trencar aquesta dinàmica.

En comparació amb la primera setmana de 2023, ja sense el descompte de 20 cèntims de l'any passat aplicat pel govern, la gasolina registra un ascens del 0,44%, enfront de l'abaratiment del 13,48% del dièsel.

En aquest context, aquest dijous el barril de Brent, de referència a Europa, cotitzava al voltant dels 76 dòlars, mentre que el Texas americà s'intercanvia a uns 71 dòlars.

El preu dels carburants depén de múltiples factors, com la cotització específica (independent de la del petroli), l'evolució del cru, els impostos, el cost de la matèria primera i de la logística i els marges bruts. A més, l'evolució en la cotització del cru no es trasllada directament als preus dels carburants, sinó que ho fa amb un decalatge temporal.

Més barat a Espanya que a la rodalia

Amb aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 es manté a Espanya per davall de la mitjana de la Unió Europea, situada en 1,729 euros el litre, i de l'eurozona, amb un preu mitjà d'1,789 euros.

En el cas del dièsel, el preu a Espanya també és inferior al de la mitjana de la UE, que és d'1,568 euros, i de la zona euro, on marca un preu d'1,597 euros. 

També et pot interessar

stats