Un any després dels seus preus rècord, el dièsel és un 25% més barat i la gasolina, un 18%

Segons el Butlletí Petrolier de la Unió Europea el preu mitjà de la gasolina se situa en 1,598 euros el litre, mentre que el de gasoil està en 1,441 euros

Preus dels carburants en una imatge d'arxiu
Preus dels carburants en una imatge d'arxiu / Alejandro Martínez Vélez (EP)

Un any després que els carburants d'automoció assoliren màxims històrics, el gasoil és hui quasi un 25% més barat i la gasolina, vora un 18%, encara que tots dos acumulen cinc setmanes consecutives de lleugeres alces.

Concretament, el preu de la gasolina ha pujat en l'última setmana un 0,13%, mentre que el gasoil ha avançat lleugerament més amb un 0,98%, segons el Butlletí Petrolier de la Unió Europea publicat aquest dijous.

D'acord amb les dades recollides en més d'11.400 estacions de servei espanyoles entre el 20 de juny i el 26 de juny —amb els quals s'elabora el butlletí europeu—, el preu mitjà de la gasolina durant aquella setmana a Espanya es va situar en 1,598 euros el litre, mentre que el de gasoil es va pagar a 1,441 euros.

D'aquesta manera, els carburants continuen amb la pujada de preus de les últimes setmanes, si bé encara segueixen molt per davall de les xifres rècord de fa un any quan la gasolina va arribar a pagar-se a 1,928, i el gasoil va marcar el màxim i el seu preu mitjà va arribar als 1,9 euros.

Aleshores els preus no incloïen els 20 cèntims per litre que el govern espanyol va decidir subvencionar per a contindre l'efecte en les butxaques de l'encariment de l'energia derivat de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna. Sense aquest descompte, s'haurien depassat els dos euros en tots dos carburants.

Més d’un mes de pujades a les portes de les vacances

En qualsevol cas, els carburants fa setmanes que pugen. En comparació a fa un mes, els preus de la gasolina i el gasoil són ara un 0,88% i un 1,84% més elevats, respectivament.

Aquestes pujades tenen lloc després de les retallades de producció acordades per l'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats (OPEP+) i solen ocórrer a mesura que avança la primavera i s'acosta l'operació eixida de l'estiu.

Des que l'1 de gener es va eliminar el descompte generalitzat de 20 cèntims per litre —i la mesura va quedar només per a determinats col·lectius com els transportistes—, la gasolina és un 15,55% més cara; mentre que el gasoil, per contra, és un 1,30% més barat.

Amb els preus d'aquesta última setmana, omplir un depòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa uns 87,89 euros, mentre que si es fa provisió de gasoil ascendeix a 79,255 euros.

Els preus dels carburants a Espanya estan per davall de la mitjana registrada l'última setmana a la Unió Europea, que ascendeix a 1,724 euros per litre per a la gasolina i a 1,572 euros per al gasoil.

Si observem l'eurozona, la gasolina ha estat en l'última setmana, de mitjana, a 1,777 euros per litre i el gasoil, a 1,599 euros.

També et pot interessar

stats