El preu dels carburants, de rècord en rècord

Omplir un depòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa al voltant de 86 euros

Evolució del preu dels carburants
Evolució del preu dels carburants / Marta Galindo

El preu de la gasolina ha marcat un nou màxim per segona setmana consecutiva, mentre que el gasoil s'ha quedat a les portes de superar un rècord vigent des de fa més de nou anys. La gasolina no es troba tan alta des del 2012. Segons les dades publicades aquest dijous pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea, la gasolina es ven aquesta setmana a Espanya a una mitjana d’1,55 euros el litre, mentre que el gasoil se situa en 1,44 euros.

L'encariment del petroli, que es troba en nivells desconeguts des del 2014, continua espentant els carburants a encadenar pujada rere pujada fins a rècords que semblaven inassolibles quan va esclatar la pandèmia.

El rècord anterior de la gasolina, registrat just fa una setmana, estava fixat en 1,53 euros el litre. Mentrestant, el gasoil marca el seu segon preu més alt de la història, només per darrere dels 1,445 euros que va aconseguir la setmana del 3 de setembre del 2012, fa més de nou anys.

Fins a un 35% més car que a l'inici del 2021

Després d'encadenar sis setmanes consecutives de pujades des que començar l’any, la gasolina ja és un 32% més cara que a l'inici del 2021, quan encara estaven vigents nombroses restriccions de mobilitat per la pandèmia. Pel que fa al gasoil, és un 35% superior.

Amb aquests preus, omplir un depòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa actualment prop de 86 euros, mentre que amb gasoil supera els 79 euros. Això suposa que costa 21 euros més que al començament del 2021 si s'utilitza gasolina, i 20 euros si es tria gasoil.

Així, tots dos carburants han représ l'escalada que van iniciar al novembre del 2020, quan van començar a pujar quasi de manera ininterrompuda, i ja els ha portat a quasi superar els màxims històrics des de fa dos mesos.

També et pot interessar

stats