El camp valencià es rearma amb noves mobilitzacions

Ava-Asaja i La Unió Llauradora convoquen una protesta el dia 21 perquè asseguren que, un any després del canvi de govern, Agricultura és un departament “ineficaç, ineficient i irrellevant”

Cartell de la concentració convocada per al 21 de juny a les portes de la conselleria
Cartell de la concentració convocada per al 21 de juny a les portes de la conselleria / À Punt NTC

Les dos organitzacions agràries valencianes principals, Ava-Asaja i La Unió Llauradora, han convocat una nova protesta per al divendres 21 de juny. És la data escollida per a reclamar, a les portes de la Conselleria d’Agricultura, iniciatives efectives “que facen eixir de la crisi a la major part de cultius i sectors ramaders”. El sector agrari creu que, quan es compleix un any del canvi de govern, la conselleria s’ha convertit en un organisme “ineficaç, ineficient i irrellevant en el conjunt de la Generalitat”.

Pel que fa a les mesures concretes, els dos sindicats agraris reivindiquen mesures “urgents” per a mitigar els efectes de la sequera, donat que l’últim capítol de pluges ha donat sols “un respir insuficient” als cultius. Ava-Asaja i La Unió Llauradora concreten que el raïm, l’oliva, la fruita seca, la de pinyol, el cereal, la ramaderia extensiva i l'apicultura són alguns dels sectors assotats pels efectes de la sequera.

També amb relació a la falta de pluges d’este hivern, les organitzacions agràries que promouen la concentració del dia 21 demanen subvencions perquè les entitats de reg puguen fer-se càrrec de les despeses addicionals per l’augment del cost energètic.

En el cas de la vinya i l'olivar, “de gran importància a la Comunitat Valenciana”, com matisen els sindicats agraris, denuncien que s’han exclòs de totes les línies d’ajudes, a pesar que també acusen les conseqüències de la guerra d’Ucraïna.

Els productors de cireres continuen esperant la convocatòria de les ajudes promeses fa ja un any. Els de llima i cebes necessiten ajudes excepcionals per a pal·liar les greus pèrdues d’esta campanya. Els de cítrics, en un context de retrocés del consum en les llars, s'han quedat sense campanya de promoció perquè s'ha retirat la partida pressupostària establida pel Botànic”, denuncien les dos organitzacions agràries per a justificar la mobilització del dia 21.

Segons denuncien La Unió Llauradora i Ava-Asaja, la ramaderia no és aliena a la situació que travessa el sector primari al nostre territori: “Els productors de boví segueixen sense ajudes, com sí que n'han establit altres comunitats autònomes, malgrat la mort de caps de bestiar per l'MHE [malaltia hemorràgica epizoòtica]”, lamenten.

A més, adverteixen que “els ramaders en extensiu d'algunes zones més afectades per la sequera necessiten algun mecanisme per a disposar de manera gratuïta d'aigua i alimentació per al bestiar”.

Pel que fa a la situació de l’apicultura, segons denuncien les dos organitzacions agràries majoritàries al nostre territori, la situació també és preocupant. Demanen mesures de control de la Vespa velutina i l'abellerol, ajudes per a compensar les pèrdues per atacs i per la competència deslleial de les importacions, així com mesures definitives per a acabar amb la pinyolada.

Quant a les cremes agrícoles, prohibides fins al 15 d’octubre per la Generalitat per a previndre incendis forestals, reclamen un període excepcional, amb garanties de seguretat, per a gestionar les restes que s’acumulen a les explotacions.

D’altra banda, i respecte a la comercialització dels productes agraris, La Unió Llauradora i Ava-Asaja reclamen a la Generalitat que faça “inspeccions d'ofici contra els operadors comercials i les cadenes de distribució per abusos i contractes amb preus per davall dels costos mitjans de producció, així com una intensificació de les inspeccions sobre l'etiquetatge de l'arròs i la mel”.

Per estos problemes, i després de fer un any que el govern del PP i Vox s’instal·lara en la Generalitat, les organitzacions agràries transmetran el seu malestar a les portes de la conselleria que dirigeix José Luis Aguirre a partir de les 11 del matí.

També et pot interessar

stats