Els ruscos hauran d’estar a quatre quilòmetres dels cítrics des de dilluns per a evitar la pinyolà

L’allunyament dels assentaments d’abelles contempla diverses excepcions; entre elles, el consentiment dels propietaris de les explotacions pròximes

 

Els ruscos hauran d'allunyar-se de les explotacions de cítrics per a evitar la polinització creuada
Els ruscos hauran d'allunyar-se de les explotacions de cítrics per a evitar la polinització creuada / Europa Press

Els ruscos hauran d’estar almenys a quatre quilòmetres de les plantacions de cítrics des del dilluns i fins a finals de maig. Així ho ha aprovat el Consell com a una mesura per a limitar la pinyolà, l’efecte amb què popularment es coneix la pol·linització creuada en cítrics que provoquen les abelles. Es tracta d’evitar que, durant l’època de floració dels cítrics, aquests insectes interferisquen en la collita i, d’altra banda, que el sector apícola puga mantindre l’activitat.

Atesos els registres actuals de temperatures i les condicions previstes per a aquesta primavera, el període de floració citrícola d’enguany s’ha fixat entre el 26 de febrer i el 31 de maig. És per això que, durant aquest temps, els ruscos dels apicultors no podran estar a menys de quatre quilòmetres de les explotacions citrícoles.

Els apicultors tindran set dies, a partir que es publique l’acord que ha adoptat aquest dimarts el Consell en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV), per a retirar els ruscos de les zones citrícoles afectades. Ara bé, aquesta orde contempla diverses excepcions.

Les excepcions de l'orde

Una d’elles, els assentaments apícoles que tinguen com a màxim 650 ruscos i compten amb el consentiment dels propietaris en un radi d'un quilòmetre.

També es podrà fer una excepció amb els assentaments de ruscos que se situen en certs termes municipals, que detalla l'acord, sempre que complisquen determinades condicions.

Entre aquests requisits, estar a més de 500 metres dels límits de les parcel·les de qualsevol de les varietats d'híbrids de mandariner susceptibles de provocar pol·linització creuada, albergar un màxim de 150 ruscos per assentament o respectar una distància d'almenys 350 metres amb altres assentaments apícoles i comptar amb el permís del propietari dels terrenys.

Amb aquesta iniciativa de distanciar els assentaments d’abelles dels tarongers, la Generalitat concilia els interessos de l'apicultura i la citricultura, com els responsables de la conselleria van acordar amb els dos sectors a mitjan febrer. Aquest encontre va servir perquè apicultors i llauradors conegueren l'estudi de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries, a partir del qual s'ha elaborat un mapa actualitzat de regs de pol·linització creuada.

Les explotacions apícoles, per la seua banda, hauran de complir el programa sanitari mínim que estableix el pla anual zoosanitari per a enguany. A més, aquests assentaments hauran de tindre punts d'aigua per a atendre les necessitats fisiològiques de les abelles.

Les mesures per a evitar la pinyolà s’adopten perquè, des dels anys 80, la plantació de varietats híbrides de mandariner que van provocar la presència de llavors en els fruits d'altres varietats del grup mandarines que, fins a aquest moment, produïen pinyols. La pèrdua de qualitat de les mandarines habitualment sense pinyol va comportar la consegüent minva de preu de comercialització. Per això, per a evitar la presència de llavors en els cítrics, es va establir la necessitat de regular la presència de ruscos en zones citrícoles, recorden des de la Generalitat. 

També et pot interessar

stats