Els apicultors conclouen una campanya “catastròfica” en la qual la recollida de mel ha caigut un 70%

La dràstica davallada ha estat causada pels problemes climatològics, l'augment dels costos de producció i els atacs d'un ocell migrador

Imatge d'arxiu d'uns apicultors valencians
Imatge d'arxiu d'uns apicultors valencians / La Unió

La Unió Llauradora i Ramadera ha denunciat aquest dilluns que els apicultors valencians han finalitzat una campanya molt negativa a causa dels problemes climatològics, a l'augment dels costos de producció i als atacs d'un ocell migrador com l'abellerol, que tots units han provocat una davallada del 70% en la collita de mel.

A la primavera, la collita de mel de romer es va veure afectada per les pluges intenses, per la qual cosa molts apicultors no van poder realitzar cap tall d'aquest tipus tan demandat pel consumidor. La de la mel de flor del taronger va anar una mica millor, però la limitació d'assentaments en terrenys citrícoles just en l'època de floració del taronger va reduir la collita a uns quants afortunats, detalla l’organització. A l'estiu la situació no va millorar, ja que la calor extrema dels mesos anterior va afectar la floració del timó, assecant les plantes i impedint la producció de nèctar i pol·len, “imprescindibles” per a la producció de mel.

Les altes temperatures i la falta de pluges han fet que la vegetació del camp s'assecara i hi haguera escassetat de pol·len i nèctar per a recol·lecció de les abelles. D'altra banda, a conseqüència de les temperatures elevades, les abelles han eixit a trescar. “Si la població d'abelles és escassa, s'afebleix el conjunt del rusc,” detallen des de la Unió.

A les circumstàncies climatològiques cal sumar els augments dels costos de producció, sobretot del gasoil: “un input de vital importància en apicultura a causa de la transhumància amb el trasllat dels ruscos d'una floració a una altra”. 

L’organització agrària ha destacat els atacs continus de vespes, que, com no troben recursos en la naturalesa, ataquen als ruscos per a robar-los la font de proteïnes i glúcids, necessaris per a sobreviure. I sobretot aquesta campanya ha ressaltat els atacs incessants a causa la falta de recursos naturals per la sequera d'un ocell migrador com l'abellerol, que han impedit que les abelles pogueren eixir del rusc a recol·lectar pol·len i nèctar.

Per aquest motiu, la Unió ja ha sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura que establisca mesures per a controlar la població abans de la posta dels ous de l'abellerol en determinades zones d'assentaments apícoles per a evitar la implantació de nius o per a canviar-los d'ubicació. A més, ha proposat una ajuda directa als apicultors valencians que compense els danys ocasionats.

També et pot interessar

stats