La rebel·lió del camp arriba a Madrid carregada de tensió

La mobilització més multitudinària de llauradors, amb vora 5.000 llauradors de tot Espanya, ha tingut moments de tensió i càrregues policials, que han deixat algun participant ferit

Un tractor al passeig de Las Delicias, on ha quedat interceptat per la Guàrdia Civil, que ha impedit a la majoria dels tractors accedir al centre de Madrid / Mariscal (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de febrer 2024 - 11:05 Actualitzat: 21 de febrer 2024 - 20:19

Mesures més contundents i efectives per al sector agrari, perquè les que ha anunciat fins ara el ministre d’Agricultura són “molt laxes” i “no donaran resultats”. Aquesta era la reivindicació unànime que han manifestat els 800 llauradors valencians que aquest dimecres alçaven la veu al centre de Madrid, en companyia de més de 4.000 agricultors i ramaders de tot Espanya, que han secundat la protesta convocada per la Unió d’Unions, que agrupa els llauradors i ramaders de tot Espanya. La mobilització és la més multitudinària de les viscudes durant les últimes dues setmanes i mitja en què el sector ha eixit al carrer. A Madrid s'han congregat mig miler de tractors, encara que no eren tots els que es dirigien al centre de la capital. La policia únicament ha permés el pas a la xifra de vehicles avançada per l'organització en la petició d'autorització.

Des de primera hora del matí, centenars de tractors han col·lapsat algunes de les principals artèries d’accés a Madrid. Cinc columnes, vingudes de diferents punts d’Espanya, han passat el matí a la carretera amb la intenció d’evidenciar el seu malestar en la Puerta de Alcalá, des d’on estava prevista posteriorment una marxa a peu cap a la seu del Ministeri d’Agricultura.

Agricultors, durant la marxa a Madrid, aquesta vesprada
Agricultors, durant la marxa a Madrid, aquesta vesprada / À Punt NTC

La marxa finalment s'ha iniciat més tard del que estava previst perquè s'ha retardat l'arribada dels tractors, que esperaven a les vies d'accés a Madrid. Malgrat que la marxa tenia autorització, la policia ha interceptat un temps els tractors als afores de la ciutat. L'últim tractor de l'última columna que ha arribat fins al Ministeri d'Agricultura ha arribat cap a les 18:45 hores.

Ferits en les càrregues policials

Durant la marxa s'han viscut moments de tensió. La policia ha intentat contindre els manifestants en l'itinerari establert, però davant la resistència d'alguns assistents a acatar les ordes policials, els agents han començat a carregar contra ells. L'actitud de les forces de l'orde ha encés els assistents, que han endurit les proclames contra el govern espanyol.

Com ha assenyalat Carles Peris, secretari general de La Unió Llauradora a À Punt des de la porta d’Alcalà de Madrid —el punt d’inici de la marxa a peu dels vora 5.000 llauradors vinguts de totes les regions espanyoles— els anuncis del ministre d’Agricultura, per a encalmar un sector que fa setmanes que està en peu de guerra són insuficients.

Alguns dels tractors que han aconseguit entrar a Madrid han rebut el suport dels vianants
Alguns dels tractors que han aconseguit entrar a Madrid han rebut el suport dels vianants / Violenta Santos (Reuters)

De fet, Peris apuntava com a exemple la dotació de 284 milions d’euros per a les assegurances agràries anunciada pel titular d'Agricultura, Luis Planas. “Aquest era el pressupost que ja estava assignat”, aclaria Peris, alhora que reclamava almenys 100 o 150 milions d’euros més per a les assegurances agràries, donat l’impacte que està tenint el canvi climàtic en les collites.

“Tenim una llei de la cadena alimentària que no funciona i necessitem un ministre més bel·ligerant en Brussel·les, que es posicione allà en contra de les importacions de països tercers que estan perjudicant l’agricultura valenciana i l’espanyola”, reprotxava el líder de La Unió entre les proclames dels primers llauradors que havien arribat a la capital.

La policia frena els tractors

Des de primera hora del matí centenars de tractors han col·lapsat algunes de les principals artèries d’accés a Madrid. Diverses columnes, vingudes de diferents punts d’Espanya, han passat el matí a la carretera amb la intenció d’evidenciar el seu malestar en la Puerta de Alcalá, des d’on estava prevista posteriorment una marxa a peu cap a la seu del Ministeri d’Agricultura.

No obstant això, i malgrat que la marxa comptava amb autorització, la policia ha interceptat bona part dels tractors, als quals no ha permés accedir al cor de la ciutat.

Dispositiu policial en la plaça de la Independència de Madrid, on s'han concentrat els llauradors de tot Espanya
Dispositiu policial en la plaça de la Independència de Madrid, on s'han concentrat els llauradors de tot Espanya / Mariscal (Efe)

En el cas de la Comunitat Valenciana, les mobilitzacions del sector es repetiran aquest dijous, quan una protesta conjunta de les principals organitzacions agràries pretén bloquejar l’accés al port de València, com ja van fer la setmana passada en el de Castelló de la Plana. A més dels llauradors i ramaders, fins al port acudiran centenars de tractors, que tenen previst bloquejar els accessos a València per tres punts: pel sud de l’espai portuari des del Palmar; per l'avinguda del Port els que hi vinguen des de la Ribera i l’Horta Sud; i per la ronda nord, els de l’Horta nord.

També et pot interessar

stats