Centenars de tractors prenen València aquest dijous per a reclamar “un gir de les polítiques agràries”

Consulta per on tenen previst entrar a la ciutat les caravanes que es dirigiran al port per a denunciar el perjudici que provoca als productes valencians la bonificació de les taxes als que s'importen

À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
20 de febrer 2024 - 12:47 Actualitzat: 22 de febrer 2024 - 08:25

Centenars de tractors, que arribaran a València per tres rutes, i un miler de persones manifestaran aquest dijous el seu malestar per la situació que travessa el camp al port, en una protesta més, prevista dins del calendari autoritzat, de les principals organitzacions agràries valencianes. A la mobilització també s’uniran llauradors d’Albacete i Conca.

Aquesta nova protesta —convocada conjuntament per AVA-Asaja, Asaja Alacant, La Unió Llauradora, la Coordinadora Llauradora del País Valencià i la Unió de Xicotets Agricultors, amb el suport de les cooperatives agroalimentàries de la Comunitat Valenciana— pretén reclamar, una jornada més, “un gir de les polítiques agràries i mediambientals a la Generalitat, al govern espanyol i la Unió Europea”.

Les organitzacions convocants volen que aquestes administracions, amb competències en matèria agrària, “tinguen en compte l’opinió dels agricultors i garantisquen la preferència comunitària, la reciprocitat amb les importacions de països tercers i uns controls eficaços per a evitar l'entrada de noves plagues i malalties”.

El líder de La Unió Llauradora, Carles Peris, assenyalava aquest dimecres des de Madrid, on ha tingut lloc una multitudinària protesta d'agricultors de tot Espanya, que s'ha escollit el port de València per a manifestar el malestar del camp perquè les bonificacions de les taxes a les importacions de fruita i hortalissa de països tercers, que entren al mercat espanyol a través del port valencià, són una de les causes de l'enfonsament dels preus dels productes que es cultiven a la Comunitat Valenciana.

Després del col·lapse que van provocar les tractorades la setmana passada i l’anterior, quan van aconseguir bloquejar els accessos a València, alguns dies per la V-21 i la ronda nord, i uns altres per la pista de Silla, no es descarta que la manifestació de dijous ocasione llargues cues. L’acte central està previst a les deu i mitja a l’edifici del Rellotge del port valencià.

Segons han avançat les organitzacions agràries, els tractors entraran a la ciutat de València a través de tres rutes diferents: pel sud del recinte portuari des del Palmar; per l'avinguda del Port arribaran els que hi vinguen des de la Ribera i l’Horta Sud; i per la ronda nord, els procedents de l’Horta nord. 

La d'aquest dijous és la tercera protesta que centren els llauradors valencians en els ports. El de Castelló de la Plana n'ha acollit dos. Una d'elles, la primera, convocada per La Unió Llauradora, va acabar amb els manifestants desallotjats. La segona, que va tindre lloc la setmana passada, va ser més encalmada i els agricultors van aconseguir el compromís de l'Autoritat Portuària d'estudiar la possibilitat de revisar les bonificacions dels aranzels que tenen les importacions de fruites que entren en el mercat espanyol per aquesta infraestructura marítima.

També et pot interessar

stats