Així seran les noves etiquetes per a posar fre al "frau alimentari" en els productes que desdejunes

La melmelada, la mel o els sucs de fruita hauran de portar noves advertències en els envasos

Noves advertències en els envasos
Noves advertències en els envasos / À Punt NTC

Novetats en les etiquetes de productes com la mel o els sucs per a avançar cap a desdejunis més saludables i saber, amb precisió, d’on ve el producte que es pren. És l’acord que s’ha adoptat al si de la Unió Europea per a millorar la informació que rep el consumidor quan se senta a desdejunar. Es formalitzarà i es traslladarà de manera efectiva als envasos quan el Consell i l’Eurocambra donen el vistiplau a l’acord.

Els principis d’aquesta nova directiva els han acordat la presidència del Consell de la Unió Europea, que recau en Bèlgica, i els negociadors del Parlament Europeu aquest dimecres de matinada. Tot i que ara comença la tramitació, les bases de l’acord contemplen canvis en la composició, l’etiquetatge i la denominació d’una sèrie de productes perquè els consumidors puguen “prendre decisions ben informades sobre els aliments i ajudar a combatre el frau alimentari”, com ha exposat el ministre belga d’Agricultura, Davil Clarinval.

Abordem alguns dels canvis que afectaran l’etiquetatge dels productes que sovint es prenen per a desdejunar.

Mel

Haurà de constar el país d'origen en orde descendent, segons el pes, i el percentatge que represente en la mescla. No obstant això, cada país podrà decidir si indica només el percentatge dels quatre components majors o tots els percentatges.

Els envasos de mel de menys de 30 grams, els noms dels països d'origen podran substituir-se per un codi ISO de dues lletres, que remet als noms de països, els territoris dependents i les àrees especials d'interés geogràfic.

El pacte provisional contempla una plataforma d'experts per a ajudar la Comissió Europea a detectar l'adulteració de la mel i millorar-ne els controls. 

Sucs de fruita

Hi haurà tres noves categories: suc de fruita amb baix contingut de sucre, suc de fruita amb baix contingut de sucre a partir de concentrat i suc de fruita concentrat amb baix contingut de sucre.

A més, hi ha una quarta etiqueta que poden imprimir en l’envàs els fabricants: "Els sucs de fruites contenen només sucres naturals". 

Melmelada

Augmenta la proporció mínima de fruita en les melmelades (cent grams més per quilo) i melmelades extra (cinquanta grams més per a les extra).

També es reduirà el contingut de sucre en aquest producte amb el qual se solen acompanyar les torrades.  

Lactis deshidratats sense lactosa

I, finalment, el pacte inclou l'ús de tractaments que produïsquen productes lactis deshidratats sense lactosa.

També et pot interessar

stats