Els apicultors es concentren davant les Corts per a demanar ajuda davant la seua "agònica" situació

A la Comunitat Valenciana, entre 3.000 i 4.000 famílies viuen d'aquesta activitat, tot i que la xifra de bucs ha baixat un 18% i el 60% es troba en risc

Protesta dels apicultors valencians davant les Corts

Apicultors valencians i organitzacions agràries s'han concentrat aquest dijous davant de les portes de les Corts per a denunciar "la insensibilitat manifesta" i la falta de respostes de les administracions, sobretot la Conselleria d'Agricultura, als problemes d'un sector amb una gran importància econòmica, social i mediambiental en el territori valencià.

Des del sector reconeixen que la radiografia oficial de la situació és "esgarrifosa". En 2022 es va registrar un minvament del 70% de la collita de mel de la Comunitat Valenciana; del 2010 al 2022 ha baixat el nombre de bucs un 18%; actualment, el 60% dels bucs estan en risc real de desaparéixer i l'any passat va ser el que més mel es va importar de tercers països.

El responsable del sector apícola de la Unió, Luis Javier Navarro, ha reconegut que el sector passa per una situació "crítica". En declaracions a À Punt Notícies, ha apuntat que entre 3.000 i 4.000 famílies viuen de l’apicultura i en aquests moments es troben en una situació d’indefensió, "sense saber si podran continuar avant". 

Les set organitzacions convocants —la Unió, AVA-Asaja, Asaja Alacant, UPA-PV, CCPV-Coag, ApiAds i Apacupa-PV— han qüestionat que mentre el sector "agonitza", la Generalitat els dona l’esquena. Critiquen que l'apicultura transhumant ha quedat exclosa de les bonificacions del gasoil professional, que el pla de viabilitat autonòmic de l'apicultura fa dos anys que està "en el calaix dels oblits" o que els preus de la mel continuen baixant a conseqüència de les importacions procedents de tercers països. A més, denuncien que les ajudes per fer front a la inflació no sufraguen ni un quilogram d'aliment per buc.

També et pot interessar

stats