Zoom | La mel

Episodi 5 Temporada 4 60 min.
12

Enrique Simó és un apicultor valencià que ha recollit més de 100.000 firmes per a demanar que l’apicultura siga declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Per què? Es troba en risc l’ofici d’apicultor? Quins són problemes principals a què s’enfronten?

L’apicultura valenciana és de les més antigues del món. Molts han abandonat el sector apícola valencià. De fet, segons el Ministeri d’Agricultura, en els últims 12 anys, el nombre de ruscos a la Comunitat Valenciana ha baixat en més de 60.000.

Un problema important per als apicultors valencians és el decret de la pinyolada, procés pel qual les mandarines acaben plenes de pinyols i perden valor de mercat, que els prohibix instal·lar ruscos a menys de 4 km d’un taronger... però són les abelles les responsables de l’augment de pinyols en les mandarines? La resposta a esta pregunta manté enfrontats apicultors i llauradors.

La disminució de la població d’abelles a nivell mundial és un fet. Les causes de la mortalitat de les abelles són diferents, però la principal és l’ús de certs pesticides utilitzats al camp.

Si les abelles no transportaren el pol·len a les flors perquè donen fruit, no podríem menjar el 75% dels aliments del planeta

Greenpeace va elaborar una llista dels aliments que podrien desaparéixer sense les abelles. per exemple:

- El meló d’alger i el de tot l’any, la carabassa i la carabasseta, ja que depenen entre un 90 i 100% de la pol·linització animal

- Les ametles, les pomes, les bresquilles i els nispros vorien reduïda la seua producció entre un 40 i 90%

Parlarem de la mel, perquè... saben els consumidors d’on prové la mel que compren en supermercats i botigues?. Fa uns anys, la mel de la Xina representava el 90% de les importacions d’este producte a Espanya, segons la investigació feta per l’organització agrària COAG i l’OCU, però i ara? Comprem mel de la Xina sense saber-ho? Té menys propietats que la valenciana? L’etiquetatge és confús?

stats