Zoom | El perill de les dietes

Episodi 6 Temporada 4 60 min.
12

Amb l’arribada de l’estiu, hi ha gent que se sent temptada de modelar el cos. És el que anomenem operació banyador. Davant d’això, la dieta és la solució més recurrent; però la dieta pot ser efectiva i saludable… o ineficaç i molt, molt perillosa. És el cas de les dietes miracle.

Les dietes miracle suposen un risc per a la salut física, però fins a quin punt suposen també un risc per a la salut mental? Què amaguen les dietes miracle?

Com a estratègia de màrqueting, les dietes miracle solen tindre un nom propi. En este sentit, trobem la dieta Dukan, la dieta Keto o cetogènica, o la dieta de la pinya, una dieta particularment perillosa que restringix l’alimentació a un únic element. Però esta no és l’única estratègia de màrqueting de les dietes miracle.

Per a la comunitat sanitària, no hi ha dubte que les dietes les han de recomanar els nutricionistes. Però els últims anys, s’ha popularitzat un sector que també ha assumit la competència de pautar règims alimentaris. Ens referim als coaches nutricionals.

En ZOOM parlem del que molts consideren un dels grans mals del segle XXI: l’obesitat. Posem xifres a la malaltia. El 3 de maig passat, l’Organització Mundial de la Salut advertia que l’obesitat ha assolit proporcions epidèmiques a Europa. El 59% dels adults i al voltant del 33% de menors presenten algun tipus d’obesitat o sobrepés. A l’estat espanyol, l’obesitat se situa en el 31.6% per als adults.

stats