La sequera obliga a sacrificar animals per no poder donar-los a beure

No hi ha pastures a les muntanyes i les basses s’han secat, i el preu del pinso i de l’aigua ofega el sector

Molst animals hauran de ser sacrificats per la manca de pluja

La sequera que pateix la Comunitat Valenciana comença a provocar situacions dramàtiques en algunes comarques, segons ha denunciat l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja).

En un comunicat, l’organització adverteix que els ramaders dels Ports s'han vist abocats a sacrificar més de cent vaques des del principi d'este mes de juny perquè no poden fer front al cost econòmic que suposa l'aigua davant de la falta de precipitacions. 

El delegat d’AVA-Asaja a Morella, Marc Boix, assegura que la sequera “comença a ser insostenible”. Este hivern no ha nevat i esta primavera a penes ha plogut —explica—. Això fa que no hi haja pastures a les muntanyes i que se sequen les basses d’aigua que utilitzen per donar a beure al bestiar. Això obliga a gastar “molts diners” en palla, ferratge i pinso, així com a contractar el transport de tancs d'aigua, un problema al qual s’enfrontaren durant la primavera del 2023. Ara —afirma— ell mateix es planteja vendre algunes de les vaques menys productives abans que acabe l’estiu. 

Per la seua part, el ramader Aurelio Badal ha explicat, en declaracions a À Punt, que la manca de pluja l’aboca irremeiablement a prendre esta mesura tan dràstica. Davant de l'augment de les despeses —afirma— no es pot permetre mantindre tots els animals i ja tria quins sacrificarà. “Estem en números rojos. Si no podem aguantar els animals no els deixarem morir: preferim sacrificar-los”, reconeix. No és un problema aïllat. Un altre ramader, Pedro José Piquer, assegura que “les coses estan molt serioses per tota la comarca”, no només per als animals, sinó també per als pobles. 

A l'escorxador de Morella ja es nota este augment del sacrifici d’animals, i n'ha augmentat l'activitat en les últimes setmanes. El president, Alberto Celma, afirma que sacrifiquen uns trenta o quaranta animals per setmana, i que la xifra es pot triplicar abans que arribe el mes de juliol, perquè ja tenen sacrificis programats per a la setmana vinent i la següent. 

Davant d'esta situació, AVA-Asaja demana a la Generalitat que s'aprove de manera urgent una línia d'ajudes destinades als ramaders per a cobrir les despeses excepcionals que impliquen el transport i l'adquisició d'aigua i alimentació animal a les explotacions afectades per la sequera. El president de l’associació, Cristóbal Aguado, assegura que “només una actuació immediata de l'administració” pot ajudar-los a afrontar la falta d'aigua i de pastura “i evitar així el tancament de granges”. A més, ha assenyalat que el sector es troba davant d'un moment “crític” en què les administracions tenen l'oportunitat de demostrar si s'estimen més un sector agropecuari “viu”, o si opten per “l'abandó, el despoblament, els incendis i el desert”.

Transport d’aigua d’altres zones

Per a pal·liar els efectes de la sequera a les explotacions agropecuàries, la Generalitat els enviarà tancs d'aigua procedent d’altres zones, segons ha afirmat en declaracions a À Punt el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre. Esta ajuda podria alleugerir de cara a l'estiu la situació de sequera que viu el bestiar. 

Concretament, l’aigua eixirà de diferents dipòsits de les confederacions hidrològiques i de les comunitats de regants que “s’han oferit a col·laborar i han manifestat la seua solidaritat”, ha especificat Aguirre.

També et pot interessar

stats