Villores combateix la sequera reutilitzant per a reg l'aigua de la piscina

Per a passar l'estiu, els regants de la vega del riu Serpis obriran pous de rec tancats fa anys.

L'ajuntament de Villores ha donat permís al veïnat perquè carregue i reuitilitze l'aigua de la piscina municipal / À Punt Notícies
09 de juny 2024 - 19:23

L'Ajuntament de Villores, a la comarca dels Ports, ha autoritzat el veïnat a emportar-se l'aigua de la piscina municipal que romania al vas des de l'any anterior. L'objectiu és reutilitzar-la aprofitant que s'ha de buidar per a netejar-la i posar-la a punt per a este estiu. 

"En comparació amb altres pobles de la comarca som uns privilegiats perquè encara no tenim problemàtica amb l'aigua", explica l'alcalde de Villores, Iván Guimera. Això no obstant, reconeix, "és veritat que el pou del poble ja està donant poca aigua i ens toca agafar-ne del pou de Sorita". Davant d'esta situació, el consistori ha decidit impulsar esta iniciativa amb l'aigua de la piscina per a "que no es tire i es puga utilitzar per a altres usos", afig.

Veïna de Villores carregant garrafes amb aigua de la piscina municipal
Veïna de Villores carregant garrafes amb aigua de la piscina municipal / À Punt Notícies

La notícia ha estat ben rebuda per veïns i veïnes com Anna Molins, resident de Villores des de fa catorze anys. "L'aigua fins ara es llançava al riu. Enguany els veïns poden agafar-la per a regar els camps. No és apta per als animals, però sí per a regar. L'aigua és de tots i esta mesura ens agrada molt", ha apuntat mentre acaba de carregar diverses marraixes plenes en el seu cotxe.

Obertura de pous per a l'estiu

Els problemes de la sequera arriben també a la vega del riu Serpis -que naix prop d'Alcoi i mor als peus de Gandia-, on els llauradors miren amb preocupació el nivell d'aigua de l'embassament de Beniarrés, al Comtat.

"El pantà està fatal. Jo vaig estar divendres allí i aigua no en queda", explica Fernando Roger, president del Sindicat de Reg de Gandia. El panorama es presenta complicat també per a Eusebio, de la Comunitat de Regants del Serpis "perquè estan enviant el justetet, hem de respectar el cabal ecològic".

L'opció per a passar l'estiu és obrir pous de rec que porten tancats des de fa anys, fet també preocupant perquè com explica Roger "el que estem mirant és que tots els motors estan abandonats i aleshores nosaltres ens hem de gastar diners per a posar-los en marxa". En este sentit, Eusebio apunta que "la idea és acabar la campanya amb alguna restricció".

Una necessitat d'aigua que es veu incrementada per nous cultius amb més necessitat d'aigua, assenyala el president del sindicat de Reg, com ara d'alvocat i altres arbres fruitals. "I nosaltres, en un any de sequedat... és insuportable", conclou Roger.

També et pot interessar

stats