Rècord històric de terres abandonades: 173.676 hectàrees

Un estudi d'AVA-Asaja demostra que la Comunitat Valenciana continua sent la comunitat autònoma amb més superfície abandonada de tot Espanya

Camp abandonat
Camp abandonat / Europa Press

La Comunitat Valenciana ha batut el seu rècord històric de terres agrícoles deixades de cultivar i ha arribat a les 173.676 hectàrees després que l'any passat s'abandonaren 2.290 hectàrees més, segons es desprén d'un estudi de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), elaborat a partir de l'enquesta Esyrce del Ministeri d'Agricultura.

D'aquesta manera, la valenciana continua sent la comunitat autònoma amb més superfície abandonada de tot Espanya, seguida per Castella-la Manxa (157.621 ha), Andalusia (127.492 ha), Castella i Lleó (118.428 ha) i Aragó (114.991 ha). Mentre l'agricultura valenciana va perdre superfície agrària, el conjunt d'Espanya va recuperar 5.365 hectàrees de cultiu el 2023 i es va quedar en 1.037.874 hectàrees ermes.

A més de la Comunitat Valenciana, les regions que van experimentar increments significatius de superfície abandonada van ser Extremadura (+19%) i Aragó (+2,3%), enfront dels descensos sobretot a Castella i Lleó (-4%), Múrcia (-2,3%) i Catalunya (-2%).

Els principals cultius valencians van patir importants retrocessos en superfície. Els cítrics (taronges, mandarines i llimes, principalment) van perdre 1.633 hectàrees, la vinya 921 hectàrees, l'ametler 592 hectàrees i les fruites d'os (bresquilles, nectarines, albercocs, pruneres, nispros i cireres) van descendir 635 hectàrees.

Remunta l'olivar i la garrofera

Per contra, van remuntar les terres en l'olivar (778 hectàrees recuperades), la garrofera (337 hectàrees) i les hortalisses i flors (577 hectàrees). El caqui va frenar l'elevat ritme d'abandó de camps amb 51 hectàrees menys el 2023. Finalment, alternatives de cultiu com l'alvocat i el kiwi van créixer un 30% l'últim any: 848 hectàrees més d'alvocat i 142 hectàrees més de kiwi.

El president de AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha assegurat sobre aquest tema que "la taca marró dels camps abandonats continuarà multiplicant-se mentre hi haja crisis de rendibilitat i els joves no vegen en el camp una activitat atractiva, viable i homologable a qualsevol altre àmbit econòmic".

"Som cada vegada més el fanalet roig d'Espanya i probablement d'Europa. Els nostres polítics han de passar de les paraules als fets i posar en marxa un full de ruta consensuat que permeta garantir una sostenibilitat econòmica de les explotacions agràries, reactivar el relleu generacional i recuperar camps abandonats", ha reclamat.

També et pot interessar

stats