AVA demana mesures per a impedir la introducció de la xilel·la des de Portugal

El país veí ha detectat 75 espècies vegetals amb símptomes de la malaltia, inclosos tots els cítrics, l'olivar i la vinya

La xilel·la s'ha detectat els principals tipus de cítrics presents en la Comunitat Valenciana
La xilel·la s'ha detectat els principals tipus de cítrics presents a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) ha instat a "extremar totes les mesures de control" per a impedir la introducció a Espanya de la Xylella fastidiosa des de Portugal, on s'han detectat 75 espècies vegetals amb símptomes de la malaltia. 

Segons assenyala aquest dijous l'organització agrària, l'última informació publicada pel Ministeri portugués d'Agricultura sobre la xilel·la constata que els símptomes d'aquest bacteri s'han detectat als principals tipus de cítrics presents a la Comunitat Valenciana (mandariner, taronger, llima i pomelo), l'olivar, la vinya, la bresquilla, el cirerer, plantes ornamentals (llorer, lavanda, baladre i rosa) o el roure. A més, segons dades actualitzades al desembre, la malaltia s'ha expandit a deu noves localitats en la zona de Porto.

Davant aquestes revelacions oficials, AVA-ASAJA manifesta "extraordinària preocupació pel salt quantitatiu i qualitatiu en l'expansió de la Xylella fastidiosa al país veí, perquè suposa un risc exponencial tant per a l'agricultura espanyola com europea".

Per això, l'organització presidida per Cristóbal Aguado urgeix a les administracions de Portugal i d'Espanya a extremar totes les mesures de control amb l'objectiu de frenar l'avanç i impedir la introducció d'aquesta malaltia, així com del vector transmissor del Huanglongbing (HLB) Trioza erytreae que ja es troba a l'Algarve, cada vegada més pròxim de les plantacions citrícoles de Huelva.

Sobre aquest tema, AVA-ASAJA participa en dos projectes d'investigació dirigits a la prevenció de l'HLB: un d'ells, LIFE Vida for Citrus, que tracta de protegir el sector dels cítrics desenvolupant plantes resistents a la malaltia, i amb la idea d'establir pràctiques culturals respectuoses amb el medi ambient. D'altra banda, el programa H2020 Pre-HLB, que pretén implementar accions preventives per a limitar la introducció potencial de l'HLB i reduir-ne l'impacte econòmic a la UE.

També et pot interessar

stats