La xilel·la fastidiosa no s'acaba, però es frena l'avanç

Aquesta plaga s'ha acarnissat amb els ametllers de la Marina, l'Alcoià i el Comtat des de juny del 2017

La plaga de xil·lela fastidiosa no es para, però es frena / À Punt NTC

La plaga de la xilel·la que afecta els ametllers no s'acaba, però les dades indiquen que podria estar remetent el seu avanç. Des de l'última actualització s'han tallat 10.000 arbres més i s'ha detectat en un altre poble del Comtat, Benimarfull. Arrancar els arbres pot semblar una solució dràstica, però la xilel·la no té cura, de manera que és l’únic remei per a aturar-la. Fins ara s'ha acarnissat amb els ametllers de la Marina, l'Alcoià i el Comtat, tot des que va aparéixer per primera vegada al nostre territori al Castell de Guadalest (Marina Alta) el juny del 2017.

La Conselleria d'Agricultura ha anunciat aquest dimarts que s'actualitzaran les indemnitzacions que cobren els llauradors afectats quan es talen els seus arbres, que seran majors a causa de l’increment substancial de la inflació, segons ha explicat el secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes. 

Però, segons l’Associació de Llauradors de Fageca, no és prou per a salvar un sector envellit. Daniel Vercher assenyala que dels ametllers més joves encara trauen una mica d’indemnització, però que dels més vells no els donen res. 

A més, les associacions de llauradors es queixen que arrancar arbres no és cap solució perquè el bacteri té reservoris en plantes com el romer o la sàlvia. “Si es troba la infecció en alguna d’elles, eliminen els ametllers de tot el bancal, encara que estiguen sans”, denúncia Teresa Alemany, secretària d'Asaja. 

Des que aquesta plaga arribà a la Comunitat Valenciana, fa cinc anys, s'han arrancat 185.000 arbres, 10.000 d’ells només durant els últims sis mesos i 7.000 durant tot el 2021. Però, l’administració afirma que s'està acotant i frenant, ja que només s'ha estés a un poble més, Benimarfull.

També et pot interessar

stats