Portugal detecta la 'Xylella fastidiosa' en cítrics per primera vegada en la UE

Fins ara en els quatre països europeus on s'havia confirmat (Itàlia, França, Portugal i Espanya) només s'havia detectat en 174 varietat de plantes

La plaga de la mosca de la fruita posa en risc la campanya de la taronja
La plaga de la mosca de la fruita posa en risc la campanya de la taronja

Portugal ha detectat, per primera vegada a la UE, xilel·la en cítrics, segons ha comunicat aquest dimecres el Comité de Gestió de Cítrics. Ho va fer el passat desembre i va identificar una subespècie, la Xilel·la fastidiosa fastidiosa, molt rarament descrita per a aquest cultiu.

Fins ara en els quatre països europeus on s'havia confirmat (Itàlia, França, Portugal i Espanya) només s'havia detectat en 174 varietats de plantes, cap d'elles de la família dels cítrics, detalla el Comité. I remarca que cada subespècie té "predilecció" per una mena de plantes, i que provoca danys diversos, d'ací la importància d'una determinació genètica fidedigna.

Les plagues són una de les preocupacions constants del camp valencià. Les menors exigències que tenen les importacions de productes de països tercers i l'augment de les quantitats està fent que durant els últims anys, diverses plagues afecten durament al sector primari.

El comité de gestió també ha alertat de la detecció a Itàlia d'una amenaça igualment situada entre els 20 patògens forans amb major impacte econòmic, social i mediambiental: la consolidació del focus de mosca oriental de la fruita (Bactrocera dorsalis) detectat el passat estiu en el sud del país, que també afecta els cítrics.

Racionalitzar pesticides però amb prudència

El Comité, després d'aquestes alertes, ha defensat que si bé compateix la intenció de Brussel·les de racionalitzar els pesticides, reclama que, atesa la gravetat dels danys provocats pels patògens ja coneguts i els que amenacen d'arribar, abans s'avaluen les conseqüències que l'eliminació de matèries actives tindrà, no sols per al control de plagues sinó per les resistències que puguen generar-se.

També et pot interessar

stats