Almenys 4 plagues de cítrics arriben al camp valencià provinents de Sud-àfrica en els últims anys

La Unió de Llauradors denuncia que l'acord comercial entre la UE i el país africà afavoreix la competència deslleial.

El camp valencià demana competir en igualtat de condicions amb els cítrics sudafricans.
El camp valencià demana competir en igualtat de condicions amb els cítrics sudafricans.

Almenys quatre plagues de cítrics han arribat els últims anys al camp valencià provinents de Sud-àfrica. És un problema que, segons la Unió de Llauradors Valencians, s'afig als greus perjuís econòmics que està generant la competència deslleial de la fruita africana.

L'últim acord comercial entre la Unió Europea i Sud-àfrica va obrir l'arribada a les botigues europees de cítrics collits a més de 12.000 quilòmetres. La Unió de Llauradors considera que aquesta decisió ha afavorit una situació de competència deslleial per al camp valencià, ja que les despeses laborals són molt inferiors en el país africà. Pel preu d'una hora de faena a Castelló, 10 euros, a Sud-àfrica els collidors poden treballar una jornada sencera. Aquest problema arrossega baixades de sou i de marges comercials als llauradors valencians. A més, la diferent legislació mediambiental i fitosanitària, molt més exigent a Europa, també suposa un avantatge de competència dels cítrics que venen de l'hemisferi sud.

La setmana passada, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va traslladar el problema al comissari europeu d'Agricultura en la seua oficial que va fer a Brussel·les.

Davant d'aquesta situació, la Unió de Llauradors exigeix que la Unió Europea aplique clàusules de salvaguarda que contempla l'acord comercial amb Sud-àfrica, una cosa que podria suposar compensacions econòmiques per al camp valencià.

També et pot interessar

stats