Asaja fa un "balanç nefast" de la gestió de la Generalitat amb la xilel·la a Alacant

L'organització agrària lamenta la "devastació, desolació i abandonament" a causa de la plaga. La situació és de 22 espècies vegetals infectades

Imatge d'un camp afectat per la xilel·la / AVA-Asaja
Imatge d'un camp afectat per la xilel·la / Asaja

Asaja Alacant ha realitzat un "balanç nefast" de la gestió de la Generalitat després de quasi sis anys de Xylella fastidiosa a Alacant, present en pobles de les comarques de la Marina, l'Alcoià i el Comtat. A més, ha lamentat la "devastació, desolació i abandonament" a causa de la plaga.

Així s'ha pronunciat l'organització agrària després de conéixer les dades de l'últim brot publicat per la Conselleria d'Agricultura, en la 18a actualització de la situació de la plaga, un informe que revela el fracàs de la gestió per a atallar la plaga.

La situació és de 22 espècies vegetals infectades, de les quals tres pertanyen a cultius permanents —ametler, prunera i albercoquer— i la resta són del medi natural.

"Queda bastant demostrat que, després de cinc anys i mig de la primera detecció el bacteri, ja està àmpliament establida en la zona demarcada i no és possible erradicar-la perquè, per molt que talen ametlers, no poden arrasar tota la massa forestal infectada que hi ha en la muntanya", ha denunciat Tere Alemany, tècnica d'Asaja.

En aquest sentit, ha assenyalat que el protocol, des del principi, s'ha basat en l'erradicació i la tala massiva d'ametlers i ha lamentat que s'han talat 187.400 arbres i 2.620 hectàrees de camp, "desoint la petició d'Asaja Alacant i dels agricultors afectats, que han reclamat incansablement la contenció, la convivència amb la malaltia i la investigació de varietats tolerants".

L'organització agrària ha denunciat que el Consell "s'ha equivocat" en l'estratègia i ha afegit que podrien haver aconseguit "el mateix resultat" amb una estratègia de contenció, "creant les barreres oportunes, amb unes mesures menys agressives i lesives per al territori i les persones que hi viuen".

També et pot interessar

stats