La xilel·la s'estén ja per 74 municipis de la província d'Alacant i s'ha detectat en dos més en la de València

El bacteri es va detectar per primera vegada en 2017 i avança infectant a cultius i espècies vegetals de tot tipus

Arbre afectat per la xilel·la
Arbre afectat per la xilel·la / À Punt NTC

La Xylella fastidiosa guanya terreny a la Comunitat Valenciana. El bacteri, detectat per primera vegada en un camp d'ametlers del Castell de Guadalest (Marina Baixa), és una de les grans preocupacions del sector agrari i de l'administració perquè afecta nombroses espècies vegetals, tant cultius com hornamentals. I ja afecta 74 municipis de la província d'Alacant i a dos de la de València, segons la resolució de la Conselleria d'Agricultura publicada aquest dijous al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) sobre mesures fitosanitàries urgents d’erradicació i control per a evitar-ne la propagació.

A finals de 2020, hi havia 63 municipis afectats per aquesta plaga a la província d'Alacant i ja s'havia detectat el primer positiu a la província de València, concretament en una explotació d'ametlers situada al terme de Vilallonga, a la Safor. La resolució publicada aquest dijous actualitza aquesta afectació i recull que 50 municipis de la província d'Alacant estan "íntegrament afectats" per aquesta plaga que afecta a totes les espècies vegetals, i 24 més amb una afectació "parcial". Així mateix, Agricultura afig també que hi ha dos municipis a la província de València (Vilallonga i Oliva) on també s'ha detectat ja la plaga.

La resolució detalla que s'ha detectat la xilel·la en 14 noves espècies vegetals. La conselleria també recull les mesures fitosanitàries i de control a prendre tant per propietaris de les espècies afectades com per les administracions competents en cada cas. I recorda, a més, que s'han de destruir "els vegetals en els quals s’ha detectat la infecció", els vegetals que tenen signes d’una possible infecció o dels quals se sospita que estan infectats així com d'aquells vegetals de la mateixa espècie que el vegetal infectat, "independentment del seu estat sanitari", entre altres indicacions.

També et pot interessar

stats