Feslalí sense flor: la 'Xylella' obliga el festival d'Alcalalí a reinventar-se

Les conseqüències del bacteri han sigut nefastes, tant per al paisatge i el sector turístic com per als agricultors, asseguren des de l'ajuntament d'aquest municipi de l'interior de la Marina Alta

Camps d'ametlers en flor a Alcalalí

El color rosa es podia apreciar a tot arreu en el paisatge d'Alcalalí (Marina Alta) gràcies a les flors dels seus nombrosos ametlers. En 2017, però, va arribar el primer brot de la Xylella fastidiosa, un bacteri que afecta una gran varietat de plantes i que arriba a marcir les fulles i el tronc de l'arbre.

Des d'aleshores, els ametlers han anat desapareixent dels bancals d'Alcalalí, afectant greument al sector agrícola i turístic del municipi. Un dels principals afectats és el Feslalí, el festival dels ametlers en flor que enguany se celebra del 5 al 20 de febrer. Si el seu lema sempre havia sigut "Alcalalí en flor", en aquesta edició no han volgut enganyar ningú i l'han hagut de convertir a "Alcalalí sense flor".

Tanmateix, encara que no es podrà gaudir del seu paisatge rosa, la localitat continua tenint molta cultura i història a oferir als seus visitants. És per això que des de l'Ajuntament han organitzat diverses activitats potenciant altres aspectes d'Alcalalí. Una d'aquestes són les rutes senderistes: en aquesta edició se'n pot fer una amb animals de companyia, una ruta etnobotànica, una altra ruta musicalitzada i una quarta pel barranc del coll de Rates.

Per altra part, continua en marxa la marató fotogràfica, i es podran veure dues exhibicions: "Aleshores, llavors", de l'artista local Laura López Chesa, i una mostra de fotografies participants en les darreres edicions de la marató fotogràfica. A través d'aquesta última es pretenen dur els ametlers florits al centre del poble de manera metafòrica, amb la finalitat de reivindicar i recordar l'entorn privilegiat d'Alcalalí.

Per a poder participar en les activitats del Feslalí es poden fer les reserves a través del seu web.

El paisatge i l'agricultura de l'Alcalalí, assolades per la Xylella fastidiosa

L'arribada de la Xylella fastidiosa fa cinc anys ha suposat un abans i un després per al municipi. "El poble s'omplia de gent que venia expressament a veure les flors dels ametlers el mes febrer, un mes on hi ha poc moviment turístic", explica Anna Ivars, de l'Agència de Desenvolupament Local del consistori. "Les conseqüències del bacteri han sigut nefastes, tant per al paisatge i el sector turístic com per als agricultors que dedicaven els seus temps i esforços a cuidar dels arbres", lamenta.

El futur no es preveu molt optimista a causa de la naturalesa de la pròpia Xylella fastidiosa, molt complicada d'erradicar. Segons Ivars, "no es té previst que els ametlers es recuperen, i tampoc hem trobat una plantació alternativa perquè som un territori de secà", però encara que el futur siga incert, amb el Feslalí d'enguany es vol demostrar que Alcalalí continua viu, amb una tradició agrícola, cultural i històrica.

També et pot interessar

stats