Les pirotècnies afronten la recuperació amb un encariment de les matèries primeres de fins al 30%

Les empreses que treballen amb la pólvora a la Comunitat Valenciana tenen falta de personal, que ha fugit cap a uns altres sectors amb més estabilitat

Mascletà que es va disparar a la plaça de l'Ajuntament de València el passat diumenge
Mascletà que es va disparar a la plaça de l'Ajuntament de València diumenge / Junta Central Fallera

La primera mascletà del programa oficial de Falles de la ciutat de València, la que es dispara aquest dimarts, no serà només el tret d’eixida dels principals actes de l’exercici faller i de la "nova normalitat" festera. La mascletà d’aquest primer de març serà per al sector pirotècnic la prova de foc per a polsar com ha quedat després de dos anys de crisi. L’encariment de les matèries primeres i la falta de personal, que no vol tornar al sector pirotècnic per falta d’estabilitat, són alguns dels principals reptes que haurà d’afrontar el sector, com ha reconegut la pirotècnica Reis Martí de Borriana en Les notícies del matí.

La propietària d’aquesta veterana empresa del sector advertia que les empreses estan cobrant pels espectacles pirotècnics "el mateix que fa quatre o cinc anys". "El pressupost és el mateix, no ha pujat", puntualitzava Martí. En canvi, amb aquest import han de fer front a una pujada entre un 25% o un 30% de les matèries primeres.

A més, la pirotècnica de Borriana destacava que la falta de personal s’ha convertit en un altre problema per al sector. "Molts treballadors, que es van veure afectats pels ERTO —els expedients de regulació temporal d’ocupació— no volen tornar a treballar en el sector pirotècnic, perquè n'han trobat uns altres, com el tauleller en el cas de Castelló, on el treball és més estable", exposava la pirotècnica durant la seua intervenció en Les notícies del matí.

No obstant això, Reis Martí creu que les Falles i la Magdalena seran la prova per a determinar, d’una banda, si la societat està preparada per a recuperar la normalitat i, d’una altra, per a saber si el sector pirotècnic consolida la recuperació i supera la crisi en la qual va caure el 10 de març del 2020, quan es va anunciar la supressió dels actes festius a causa de l’augment de contagis.

En aquest sentit, la pirotècnica de Borriana apel·lava a la responsabilitat individual. "Si les Falles i la Magdalena ixen bé, la resta de festes eixiran bé", augurava Reis Martí en al·lusió al gros de les festes populars que comencen en primavera i es perllonguen fins a l’octubre.

Ganes de festa amb reticències

Des del punt de vista d’aquesta dissenyadora d’espectacles pirotècnics, "la gent té ganes de festa, però al mateix temps les administracions o les organitzacions festeres que contracten els espectacles són un poc reticents perquè no saben com evolucionarà la pandèmia".

Per això, Martí feia una crida al compliment de les escasses restriccions que queden vigents, com ara la de dur mascareta en les aglomeracions. "Espere que vagen tots amb mascareta perquè continuen totes les festes avant", advertia la pirotècnica. 

També et pot interessar

stats