Les Falles de 2022 estrenen una Cordà i potencien els espectacles pirotècnics als barris

Mentre que Puig assegura que no se celebraran “amb absoluta normalitat”, Ribó ha dit que serà la primera gran festa a Espanya a celebrar-se com abans de la pandèmia

Imatge d'arxiu d'una mascletà de Falles a l'Ajuntament de València
Imatge d'arxiu d'una mascletà de Falles a la plaça de l'Ajuntament, a València / À Punt NTC

Les Falles d’enguany tindran més pirotècnia que mai. L’alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, han presentat aquest dijous la proposta del programa pirotècnic per a unes festes que volen tornar a la normalitat després de dos anys de cancel·lacions i restriccions. 

Entre les novetats destaca la incorporació d’una Cordà, com a “mostra del vincle” entre les festes i tradicions del Cap i Casal i el municipi de Paterna. Tindrà lloc el dissabte 26 de febrer, a la plaça de l’Ajuntament, i amb la col·laboració de l’Ajuntament i els tiradors de Paterna. 

La Cordà de Paterna acaba de ser declarada bé d’interés cultural immaterial de la Comunitat Valenciana, i es converteix així en la primera festivitat relacionada amb la pólvora que rep aquest reconeixement. 

La Macrodespertà i la Crida obrin el calendari pirotècnic 

El calendari pirotècnic s’estrenarà el diumenge 27 amb la Macrodespertà i els trons de bac fabricats per la Pirotecnia del Mediterráneo, que també tancarà la jornada amb una mascletà a la plaça de l’Ajuntament i amb el colofó de la Crida a les Torres de Serrans, tret d’eixida de les Falles. 

El cicle de mascletaes de la plaça de l’Ajuntament s’iniciarà l’1 de març amb la Pirotècnia Peñarroja, mentre que Pirotècnia Valenciana protagonitzarà la part final del programa disparant la Nit del Foc. Mentrestant, Hermanos Caballer dispararà la mascletà del dia 19 de març i s'encarregarà de la Cremà de les falles municipals. 

Mascletaes nocturnes als barris

Una altra de les novetats d’enguany seran les mascletaes nocturnes descentralitzades, amb l’objectiu de fer arribar la pirotècnica als barris de València. En total, hi haurà sis mascletaes nocturnes, tres de les quals el dissabte 5 de març i les altres tres, el dissabte 12. Seran a càrrec de la Pirotècnia Caballer FX, Pirotècnia Turís, Pirotecnia Mediterráneo, Pirotècnia Aitana, Pirotècnia Gironina, i Pirotecnia Alpujarreña. 

En la Gala de la Pirotècnia, celebrada al Palau de l’Exposició, Ribó ha agraït el treball dels pirotècnics i pirotècniques, uns professionals que han fet possible “l’evolució d’un ofici artesà tradicional a una moderna indústria”. Així mateix, ha recordat que en els darrers mesos ha sigut un dels sectors que més ha patit la incertesa sobre la continuïtat de l'ofici. “Hem d’agrair l’esforç que feu els pirotècnics per continuar venint a la nostra ciutat a compartir amb nosaltres el vostre art”, ha dit. 

Disparitat entre Puig i Ribó sobre la “normalitat” de les Falles d’enguany

Precisament aquest dijous, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i l’alcalde de València, Joan Ribó, s’han pronunciat sobre les possibles restriccions de cara a la celebració de la festa. Tots dos estan d’acord que quedaran supeditades a l’evolució de la situació sanitària i les indicacions de les autoritats. Així i tot, hi ha divergències entre els dirigents. 

Puig ha constatat que, “evidentment”, no seran unes Falles amb “absoluta normalitat”. "És obvi que no estem en la superació definitiva de la pandèmia, però estem millor i en condicions de celebrar Falles", ha asseverat.

En canvi, Ribó ha reiterat aquest dijous que treballen en "coordenades de normalitat" per a la celebració de la festa al març. "Vull llançar el missatge de normalitat. Crec que estarem davant d'unes Falles normals. Hem sigut la primera gran festa estatal que es va fer al setembre", després d'ajornar a aquell mes les celebracions de març de 2021, i "crec que al març serà la primera gran festa que es fa normalment a Espanya", ha exposat.

També et pot interessar

stats