Renaix de la flama: el cartell de les Falles 2022

Les flames i el seu moviment són l'element protagonista d'aquest cartell dissenyat per Estudio Menta

Cartel per a les Falles 2022
Cartell per a les Falles 2022 / Ajuntament de València
31 de gener 2022 - 11:05

“Volem tornar al foc, un foc viu i inesgotable, per a renàixer de la flama amb més força que mai”. Així ho han explicat des d'Estudio Menta, l'estudi de disseny responsable del cartell de les Falles 2022. El regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha confirmat que posar en valor les flames s'identifica amb “un missatge de ressorgiment".

Una imatge en moviment

La proposta es presenta no només com a cartell, sinó amb moviment, en format GIF, per tal de posar l'èmfasi en "les flames i el dinamisme d’una imatge en moviment que es podrà visualitzar, per exemple, en els nous mupis digitals de la ciutat”, assegura Galiana.

El foc ja ha sigut protagonista de nombrosos cartells de Falles, com en el cartell de Rafael Contreras l'any 1982 o el d'Enric Mestre del 1969. Però "mai fins ara, havíem tingut la possibilitat d'explorar el seu moviment d'una forma tan literal”, han afirmat des de l'estudi que l'ha creat enguany.

El cartell de l'any en què València és Capital Mundial del Disseny

Des d’Estudio Menta han volgut destacar que “per a les dissenyadores i els dissenyadors valencians, rebre l'encàrrec de dissenyar la imatge gràfica de les Falles de València és tota una responsabilitat, més encara sent València Capital Mundial del Disseny, i no tan sols pel fet de generar una imatge, sinó entenent que allò que proposes formarà part d'un relat de cartells històrics de la festa”.

Des de l’organització de València Capital Mundial del Disseny 2022 han destacat també com les Falles són intrínseques al disseny des de la història del cartell o els llibrets, escenografies o la mateixa falla i, de fet, enguany, any d’aquesta capitalitat, sota el títol de Foc i amb la premissa de potenciar València com a capital de les festes del foc s’ha programat una àmplia agenda amb exposicions al Museu Faller, en l’IVAM i en el Col·legi d’Arquitectes a més de la presentació de diferents publicacions, un documental, conferències al Centre de Cultura Contemporània del Carme i la col·laboració amb la Federació de Falles Innovadores i Experimentals.

Membres de l'estudi Menta encarregats del disseny del cartell
Membres de l'estudi Menta encarregats del disseny del cartell / À Punt NTC

La nova imatge gràfica de les Falles està ja present en els preparatius de l’Exposició del Ninot que obrirà les portes aquest divendres.

També et pot interessar

stats