La Ciutat de les Arts rep les primeres peces de l'Exposició del Ninot

Divendres s’inaugura la mostra, només cinc mesos després de tancar l'exercici anterior

Una de les comissions més matineres, que aportava el seu ninot per a l'exposició, aquest dilluns
Una de les comissions més matineres, que aportava el seu ninot per a l'exposició, aquest dilluns / Montse Català

Els ninots tornen a desplaçar-se pels carrers de València. Les comissions els portaran, entre aquest dilluns i demà dimarts, fins al Museu de les Ciències, on es prepara l’Exposició del Ninot, que s’inaugurarà divendres de vesprada. Serà un dels primers actes del calendari faller que, amb les precaucions a les quals obliga la pandèmia, podrà celebrar-se a la ciutat.

A penes cinc mesos després que els ninots eixiren de les naus dels artistes, per a les atípiques celebracions de setembre, els ninots del nou exercici tornen a prendre els carrers de València per a anar fins a la Ciutat de les Arts. Durant els últims dies, algunes comissions han presentat els ninots candidats a salvar-se de les flames.

Al llarg del dia i de demà dimarts, cada falla els portarà fins a l’emplaçament habitual d’aquesta exposició: la Ciutat de les Arts. Allà, les falleres majors de València inauguraran l’Exposició del Ninot divendres.

Clausura sobtada el 2020

El 2020, l’Exposició del Ninot va ser una de les activitats que va tallar en sec l’estat d’alarma. Faltaven només uns dies perquè es clausurara, així que els ninots indultats d’aquella mostra que es va tancar de manera sobtada, es van conéixer després, a través d’un comunicat de la Junta Central Fallera.

Una de les comissions de València que ha traslladat el seu ninot a la Ciutat de les Arts aquest dilluns
Una de les comissions de València que ha traslladat el seu ninot a la Ciutat de les Arts aquest dilluns / Montse Català

En l’atípic exercici de 2021, en què la pandèmia va obligar a ajornar les celebracions respecte a les seues dates habituals i a plantar els monuments els primers dies de setembre, la Junta Central Fallera va optar per programar una nova Exposició del Ninot, encara que es va ubicar a la Marina perquè les instal·lacions de la Ciutat de les Arts acollien aleshores un punt de vacunació massiva. En alguns casos, les comissions van optar per aportar un ninot diferent.

Tot i que la pandèmia continua ben present al territori a hores d’ara, l’exposició d’enguany serà un dels intents del col·lectiu faller per mantindre la festa, encara que convivint amb el coronavirus.

La fallera major, Carmen Martín, juntament amb els artistes Alejandro Santaeulalia i Dulk, creadors de la falla gran municipal de 2021 -que serà la que es plantarà enguany-, entregaran el ninot d’aquest monument dimarts de vesprada. El mateix dia, la fallera major infantil, Nerea López, i els artistes Ceballos i Sanabria també portaran el ninot de la falla municipal infantil.

Una vegada inaugurada divendres, l'Exposició del Ninot estarà oberta fins a mitjan març. El 14 de març les comissions falleres arreplegaran els ninots infantils per la plantà i el 15 de març arreplegaran els ninots grans.

També et pot interessar

stats