Els dos primers actes massius de les Falles encenen les alarmes

Nombrosos assistents a la mascletà i a la Crida anaven sense mascareta, malgrat ser obligatòria en les aglomeracions, on no es pot garantir la distància interpersonal

Milers de persones es van concentrar aquest diumenge davant les Torres de Serrans per a seguir la Crida / Junta Central Fallera
Milers de persones es van concentrar aquest diumenge davant les Torres de Serrans per a seguir la Crida / Junta Central Fallera

Els dos primers actes massius de Falles, la mascletà i la Crida d'aquest diumenge, han encés les alarmes sanitàries en constatar-se que molts dels assistents no portaven la mascareta. Aquesta actitud representa no sols incomplir la normativa que obliga a dur-la en les aglomeracions, sinó també la recomanació de mantindre-la posada quan no es pot garantir la distància interpersonal, ja que el coronavirus continua circulant, encara que té una incidència menor.

A pesar que era evident l’incompliment d’aquesta obligació, la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, ha llevat ferro a l’assumpte en afirmar que "molta gent sí que la portava" i ha descartat canvis en la normativa per a garantir que ningú no es lleve aquesta protecció si es troba en una aglomeració. Navarro feia aquestes declaracions en A la Ventura.

En la mateixa línia s’ha pronunciat aquest dilluns l’alcalde de València, Joan Ribó, qui ha defensat que "la immensa majoria la portava". "No podem controlar tants milers de persones, quan es reuneix tanta gent és impossible de controlar, per això apel·lem a la responsabilitat individual", afegia la màxima autoritat municipal. Ribó reconeixia que la d’aquest diumenge ha sigut una de les Crides més multitudinàries que ell recorda des que va entrar de regidor a l’ajuntament el 2012.

Es dona la circumstància que només 24 hores abans de la mascletà i la Crida, dissabte, la secretària autonòmica de Salut Pública es va reunir amb els responsables de covid de les comissions falleres, als quals els va traslladar la normativa que ha de respectar-se en els actes i també la importància de complir-la per a disfrutar d’unes falles segures.  

Així mateix, Navarro, que ha assegurat en A la Ventura haver assistit a la primera mascletà de les Falles, ha insistit diverses vegades que la majoria de la gent la duia posada, ara bé "hi havia moments en què hi havia prou separació entre les persones, era a l’aire lliure, i la gent es llevava la mascareta".

L’argument de la responsable de Salut Pública contrasta amb el que es veia en carrers atapeïts d’espectadors, els uns apegats als altres, i molts d’ells sense mascareta.

La vigilància policial, responsabilitat de l'Ajuntament i de Justícia

Preguntada pels controls policials, si es reforçaran per a garantir que els assistents als actes massius duen la mascareta, la secretària autonòmica ha indicat que aquesta és responsabilitat de la Conselleria de Justícia i de l’Ajuntament de València. En aquest sentit, ha afegit que la ciutadania ja sap com és d'important de dur-la posada, i ha apel·lat a la responsabilitat individual en els actes massius per a disfrutar de les festes.

"Els dos elements que han fet possible reduir la incidència dels contagis han sigut la vacunació i la mascareta, això ens ha permés rebaixar-la i retrobar-nos amb les festes", explicava Isaura Navarro en A la Ventura

També et pot interessar

stats