El foc venç la pluja i s'emporta les Falles del renaixement

Finalment, l'oratge ha donat una treva i les flames han reduït a cendres els monuments, i es tanca així un cicle en què el món faller ha tornat a fer gala de la seua resiliència

"Protegeix allò que estimes", la falla municipal de València, crema a la plaça de l'Ajuntament / Biel Aliño (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de març 2022 - 20:22 Actualitzat: 20 de març 2022 - 13:02

Les Falles han dit adeu aquest dissabte a la ciutat de València i a ciutats com Torrent, Borriana, Dénia, Alzira, Benidorm, la Vall d'Uixó, Sagunt o Xàtiva, entre d'altres. Amb aquest comiat el món faller ha pogut per fi llevar-se l'espineta de celebrar unes festes com les de sempre, dos anys després que la pandèmia obligara a cancel·lar-les, i d'haver celebrat al setembre unes festes descafeïnades i molt marcades per les restriccions sanitàries.

Enguany, però, la covid ha passat el testimoni del protagonisme a la borrasca Celia. Les pluges han estat presents quasi des del començament i sobretot en la setmana gran de Falles, i han obligat fins i tot a cancel·lar alguns actes i mascletaes.

Malgrat açò, la pluja no ha doblegat l'ànim dels fallers i de les falleres, que han estat presents en tots els actes del calendari festiu. La nit de la Cremà no ha sigut una excepció i els carrers valencians s'han omplit de gom a gom per a posar punt final a un cicle en què la il·lusió per recuperar la festa ha brillat a través dels núvols.

Així ha començat l'última nit de la festa, amb un dispositiu format per 1.800 agents de Policia Local, 600 efectius de bombers, drons i sis unitats d'atenció i de prevenció de possibles casos de violència cap a les dones, que han vetlat per la seguretat dels assistents.

A les 20:00, l'horari habitual, s'ha donat el tret d'eixida a la Cremà amb l'encesa de les falles infantils. Mitja hora després, les flames han començat a devorar el monument guanyador del primer premi de la Secció Especial, la falla "Columbus", de Gayano Lluch, dissenyada per l'artista Sergio Alcañiz.

Del foc s'ha salvat "Maremòbil", el ninot infantil de la comissió Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal, que van escollir els visitants en l'Exposició del Ninot 2022 per a ser indultat. Amb quasi 7.500 vots a favor, l'obra de l'artista José Gallego passarà ara a formar part del Museu Faller de València.

Quan han sonat les 21:00 ha arribat l'hora d'acomiadar-se de la falla infantil municipal. La fallera major infantil de València, Nerea López, de la falla Enginyer Josep Sirera-Pius (sector Creu Coberta), acompanyada de la seua cort d'honor, ha dit adeu amb llàgrimes als ulls a "Saps qui soc. També?", la falla infantil de la plaça de l'Ajuntament de Ceballos & Sanabria. La pluja, però, ha fet que el monument es resistira a les flames en un primer moment.

Amb les falles infantils reduïdes a cendres, a les 22:00 ha començat la Cremà de totes les falles grans. Dues d'aquestes han sigut les maltractades figures de l'artista Anna Ruiz, una dona i un home nus de les falles Lepant-Guillem de Castro i Castielfabib respectivament, que aquesta setmana han patit actes vandàlics amb els quals els han destrossat els genitals.

Cap a les 22:40 s'ha encés la falla de Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal, que ha quedat distingida per segon any consecutiu amb el premi de la Secció Especial de les Falles 2021 pel monument "2030", també com l'any passat, de l'artista Pere Baenas.

L'Antiga de Campanar, per altre costat, ha sigut l'afortunada d'enguany i no ha hagut d'acomiadar-se del seu ninot "Fantastika indumentària" de l'artista faller Carlos Carsí García, que ha sigut seleccionat com el ninot indultat.

A les 23:00 ha arribat el moment final, quan el foc ha començat a apoderar-se de la falla municipal a la plaça de l'Ajuntament. El monument de Dulk i Alejandro Santaeulalia anomenat "Protegeix allò que estimes", s'ha encés en flames, amb l'atenta mirada de la fallera major, Carmen Martín, el president de la Generalitat, Ximo Puig i l'alcalde de la ciutat de València, Joan Ribó.

Amb aquest homenatge al medi ambient,que s'ha reduït a poc a poc a cendres, s'ha tancat una nova etapa, la de les Falles de la normalitat. Un nou cicle que comença amb esperança, després que les mesures contra el coronavirus a penes s'hagen interposat en les celebracions, i amb el desig que l'any que ve el sol torne a brillar i es puguen viure uns autèntics "dies de Falles".

També et pot interessar

stats