La Fira de juliol, el Nou d’Octubre o Cap d’Any, possibles festes per a reubicar les mascletaes suspeses a València

El regidor de Cultura Festiva confirma que es mantenen tots els actes previstos per a aquest divendres, malgrat que poden caure a València ruixats dèbils

Aspecte que presentava aquest dijous el recinte de la Plaça de l'Ajuntament de València des d'on es disparen les mascletaes
Aspecte que presentava aquest dijous el recinte de la Plaça de l'Ajuntament de València des d'on es disparen les mascletaes / À Punt NTC

La Fira de València, que se celebra al juliol, els festejos del Nou d’Octubre o Cap d’Any són algunes de les dates en què podrien reubicar-se les mascletaes que la pluja ha obligat a suspendre aquestes Falles. Així ho ha avançat el regidor de Cultura Festiva de València, Carlos Galiana, en Les notícies del matí, on ha reafirmat que tot el pressupost consignat per a pirotècnia s’executarà.

Per ara, són tres les mascletades que s’han suspés a causa del mal oratge. La primera d’elles, la del 7 de març, és l'única que ja s’ha reubicat en el calendari. La Pirotecnia Nadal Martí, de l’Olleria, es dispararà l’endemà de Sant Josep.

Les altres dues mascletaes suspeses per la pluja i el vent, la del 14 de març i el 17 de març, són les que escara estan per determinar quan es dispararan i que, pel que ha dit aquest divendres el regidor de Cultura Festiva de València, podrien ser ja en el segon semestre de l’any.

El regidor Carlos Galiana ha atés la ràdio d'À Punt des d'un envelat faller, poc abans d'assistir a un dels primers actes oficials de la jornada
El regidor Carlos Galiana ha atés la ràdio d'À Punt des d'un envelat faller, poc abans d'assistir a un dels primers actes oficials de la jornada / À Punt NTC

Pel que fa als actes d’aquest divendres, es mantenen tots en la programació. Les previsions de l’oratge, tot i que no es descarten ruixats dèbils i dispersos al llarg de la jornada a la ciutat de València, són millor que les d’aquest dijous. Per tant, és probable que es mantinga la programació d’actes planificada.

D’altra banda, poques hores abans de tancar l’exercici faller, quan la majoria del temps ha estat marcat per la incertesa de la pandèmia, Carlos Galiana ha fet un balanç positiu de la setmana gran de les Falles, malgrat el mal oratge, que ha condicionat molts actes o, fins i tot, com és el cas del lliurament de premis dels monuments grans, ha forçat a cancel·lar-ne uns altres.

Per a Galiana, les Falles de 2022 “en part” són les Falles de la recuperació. En aquest sentit, s’ha referit a sectors com els de la indumentària o el de les flors, dos dels quals s’han vist beneficiats gràcies a actes com l’Ofrena, que finalment es va poder celebrar ahir dijous i continuarà aquest divendres amb la segona jornada.

No obstant això, i quan encara queden per transcórrer els dos dies més importants de les Falles, el responsable de Cultura Festiva ha reconegut, en declaracions a la ràdio d’À Punt, que “qui anava a dir fa dos anys que tindríem Falles el setembre passat, quan tant vam patir, i que ara hem pogut tindre unes Falles el març”.

“El balanç d’aquest 2022 és molt positiu. És cert que l’oratge no ha acompanyat, però també va ploure el 2015, el 2016 i el 1989 i, malgrat això, tots aquests anys hi ha hagut Ofrena”, recordava Carlos Galiana. El regidor ha insistit que, després d’haver de suspendre les Falles de 2020 quan estaven ja a les portes i no poder celebrar les de 2021 en les dates habituals, el fet d’haver pogut organitzar les del 2022 amb certa normalitat obliga a fer un balanç positiu. 

També et pot interessar

stats