L’impermeable de fallera i altres remeis per a quan la pluja protagonitza les festes

Una empresa de Tavernes de la Valldigna idea un protector perquè no es banyen les faldes i en ven més de 800 unitats en poc més d’una setmana

L'impermeable faller protegeix la vestimenta tradicional contra la pluja / À Punt NTC

Que la pluja acompanyarà aquestes Falles és inqüestionable, un altre assumpte és en quina mesura i com hauran d’adaptar-se els protagonistes de la festa, perquè les ganes de festa són tantes després de dos anys de pandèmia i unes Falles descafeïnades al setembre, que molts estan decidits a desfilar encara que ploga.

Davant d'aquest ímpetu fester, la indumentària fallera s’adapta amb solucions creatives perquè la pluja no llance a perdre els vestits. Solucions com l’impermeable per a les falleres que han ideat a Tavernes de la Valldigna.

Aquesta peça, pensada per a protegir sobretot la falta del vestit, és una fina tela de plàstic transparent que deixa veure la falda. L’empresa que l’ha ideat ha venut més de 800 unitats en menys de deu dies, com admet el propietari d’aquest negoci, Salva Fonseca.

Per a aquelles falleres que no n'hagen pogut aconseguir cap, i atés que la indumentària fallera és ben delicada, sempre són bons alguns consells. María Saez, indumentarista, recomana a les falleres que, en cas que se’ls banye el vestit o fins i tot si està humit, el sequen amb un secador i el porten a la tintoreria només puguen.

Si les falleres no es poden cobrir a temps i arriben tard a posar-se a resguard i es banyen pel carrer, el primer que han de fer és llevar-se la banda, per a evitar que destinya, com apunta la indumentarista.

Per als més previnguts, i aquells que opten, per exemple, per eixir en una Ofrena que amenaça la pluja, hi ha esprais repel·lents de l'aigua que protegeix les teles i les sabates de les falleres. “Quan cau la gota d’aigua es queda en la superfície, no penetra, i no cala en el teixit”, explica Ana María Contreras, que regenta una tintoreria a València.

Pitjor ho tenen, en cas de pluja, els homes que calcen espardenyes. Hi ha qui porta la sola de goma, però les tradicionals porten la sola d'espart, un material que té en l’aigua un dels principals enemics. Però per a aquests casos també hi ha solució.

Pepe Mata, sabater que té un taller de reparació de calcer, explica que hi ha unes soles molt fines de goma, que a penes s’aprecien ni fan malbé l’espart, que aïllen l’espardenya del contacte amb l’aigua.

El que sembla clar és que, amb protecció o sense, la pluja no frenarà les ganes de festa ni de resiliència del col·lectiu faller. 

També et pot interessar

stats