Vora 93.000 fallers citats a una Ofrena que mirarà de reüll al cel

La Junta Central Fallera manté l’acte davant les previsions que amaine la pluja, encara que llança un missatge de "força" a les comissions

Unes falleres es protegeixen de la pluja amb impermeables durant  l'Ofrena
Unes falleres es protegeixen de la pluja amb impermeables durant l'Ofrena / Biel Aliño / EFE

València viurà aquest dijous, si l’oratge ho permet, la primera de les dues jornades d’Ofrena. La Junta Central Fallera (JCF) ha confirmat que manté aquest acte, com estava previst, i començarà a les tres i mitja de la vesprada. S’estima que entre els dos dies poden participar 93.000 persones que integren les comissions de la ciutat, però també de poblacions de l’àrea metropolitana, com ara Burjassot, Xirivella, Mislata o Quart de Poblet.

Tot i el mal oratge, el fet que siga un dels actes més emotius, més participatius i que en els dos últims anys no s’haja pogut celebrar amb normalitat, anima molts fallers a eixir en l’Ofrena malgrat el temporal de vent i pluja, que els obligue a anar sota el paraigua. Per ara, s’ha cancel·lat el lliurament de premis dels monuments grans, previst per a aquest dijous de matí, a l’aire lliure i també la mascletà, però segueix en peu l'Ofrena.

De fet, la JCF a través d'un comunicat, ha confirmat que l'Ofrena se celebrarà "seguint els horaris i els recorreguts programats", amb els sectors de Russafa B i Mislata obrint la desfilada.

Dies enrere, el regidor de Cultura Festiva de València, Carlos Galiana, va manifestar que la Junta Central Fallera anirà seguint les previsions a molt curt termini per a adoptar les decisions pertinents. Les d'aquesta vesprada en les quals es basa la JCF apunten al fet que les pluges "amainaran", encara que alguns models preveuen pluges de manera intermitent, de manera que no es descarta algun ajust horari o, fins i tot, que l'Ofrena adopte un ritme diferent al d'altres anys, no tan ajustat.

“Hi ha previsions de pluges, però cal veure quanta aigua caurà i quan, altres anys hi ha hagut pluges però durant un temps ha parat”, afirmava Galiana en al·lusió a la possible suspensió d’alguns actes fallers.

Des de la JCF han llançat un missatge encoratjador a les comissions falleres hores abans que la borrasca Celia comprometera alguns actes fallers. L'organisme faller ha transmés "molta força a les comissions, que estan un any treballant per a gaudir de la setmana fallera i d'un dels actes més destacats del calendari", en referència a l'Ofrena.

"Som un col·lectiu que pot amb totes les adversitats, entre elles les de l'oratge", afegien fonts de la JCF en el comunicat.

Quines alternatives es plantegen si canvia l'oratge?

En exercicis anteriors, en més d’una ocasió fallers i falleres han hagut de desfilar amb paraigua sota la pluja fina o l’amenaça de pluja. En pitjors casos, com el 1989, l’Ofrena es va haver de suspendre definitivament per la intensa ploguda.

Malgrat la confirmació de la Junta Central Fallera, la incertesa està planejant sobre aquest acte durant tot el dia. Fer l'Ofrena un altre moment era una de les possibilitats, encara que algunes veus apuntaven que seria difícil trobar un espai en el programa de festejos donat que, a mesura que ens acostem al dia de Sant Josep, les comissions tenen més actes previstos.

D’altra banda, l’opció de la cancel·lació definitiva, la que menys agradava als fallers, seria una altra de les que estaria, o està fins que no s'aclarisca l'oratge, sobre la taula. La primera jornada està prevista a les tres i mitja de la vesprada i, en condicions normals, s’allargaria fins a la mitjanit, quan la tancaria la fallera major infantil de València i la seua cort d’honor. Demà divendres seria el torn de la resta de comissions.

Optimisme entre els floristes

També els floristes esperaven poder fer l'Ofrena. Paco, un de les professionals que fins a última hora treballa per a tindre els rams a punt, afirmava no voler ni pensar en la possibilitat de cancel·lar-la. Mantenia l'optimisme: “No crec que se suspenga. La gent té moltes ganes de veure a la Mare de Déu”.

Com ja va passar al mes de setembre, en l’Ofrena hi haurà canvis en l'itinerari habitual per les obres de la plaça de la Reina. Un dels dos ramals passarà pel carrer de la Mar, i no pel de la Pau, com es feia normalment i accedirà a la plaça de la Reina per la part transitable. L'altre itinerari entrarà a la plaça de la Mare de Déu pel carrer Quart i no pel de Sant Vicent.

Segons ha avançat el vestidor Josep Garcia Bosch, el mantell de la Mare de Déu dissenyat per a enguany tindrà un disseny que farà referència al que s'ha viscut aquests dos últims anys.

També et pot interessar

stats