Els ninots més famosos de les falles

El caràcter satíric de les falles fa que s’òmpliguen de ninots que parodien personatges famosos. N’hem fet un recull

'Panxo', cantant, de Zoo juntament amb el seu ninot
Panxo, cantant de Zoo, amb el seu ninot / Twitter: @panxzoo1

Una de les característiques principals de les falles és l'esperit satíric i crític. Per això no és gens estrany veure cares famoses i conegudes entre els ninots. Esportistes, figures polítiques i gent del món de la música i del cinema són personatges habituals entre els monuments. Més enllà de la falla municipal infantil de València, dedicada a figures il·lustres valencianes, com ara el dibuixant Paco Roca o l'oncòloga Anna Lluch, hem trobat exemples de famosos i famoses que tenen el seu ninot.

Músics

La música està ben present amb els ninots de Panxo, cantant del grup Zoo, i del cantautor Pau Alabajos. En el primer cas, el raper de Gandia ha tingut la sort de trobar-se cara a cara amb el seu doble i s’ha pogut fer una foto amb ell, que ha compartit en el seu perfil de Twitter.

I en el segon, la falla Sant Valerià de Torrent ha homenatjat el cantant Pau Alabajos, que és d’aquesta mateixa localitat, amb un graciós ninot vestit de romà dins de la seua falla, que amb el lema Olimp torrentí, càstig diví fa una sàtira sobre com afronten les figures locals els castics dels deus.

Polítics

Tampoc fallen mai les representacions dels polítics i polítiques, tant valencians com d’altres parts de l’Estat. L’alcalde de València, Joan Ribó, té la seua representació fallera i ell mateix l’ha compartit en el seu Twitter. En la primera imatge se’l pot veure que comparteix ninot amb el regidor de Mobilitat Sostenible de la ciutat i amb l’activista ecologista Greta Thumberg, en una peça sobre la polèmica de la plaça de l’Ajuntament adaptada per a vianants.

Mentre que en la segona se’l pot veure a ell a soles mentre passeja per la ciutat.

I a pesar que fa temps que es va apartar de la vida política, la falla Ribera – Convent de Santa Clara (falla Telefónica), s’ha recordat de l’exlíder de Ciutadans, Albert Rivera. 

Fent un bot a l’actualitat, més d’una falla ha dedicat un ninot al rei emèrit, Joan Carles I, i als escàndols que el van portar a eixir d'Espanya. 

Esports

Quant als esports, els equips del Cap i Casal estan ben presents en aquestes festivitats i hi ha diverses falles que fan referència tant al Llevant UE com al Valencia CF. Tant és així que a l’equip granota li ha donat per a fer un fil on estan representats tant l’equip masculí com el femení. 

Els de Bordalás també tenen el seu ninot, que representa un home i el net vestits amb l’equipació del València per a anar a un partit. 

A més, l’empresa valenciana Teika ha fet ninots de les capitanes de tots els equips dels diversos esports que participen en la seua campanya "Juguen elles, guanyem tots", entre les quals figuren la capitana del Valencia CF, Marta Carro, la del València Basket, Anna Gómez, la del Llevant UE, María de Alharilla, i la del Vila-real CF, Lara Mara, entre altres. 

À Punt Mèdia

I en aquestes Falles de la tornada no podien faltar els mitjans públics. Diverses falles han dedicat un ninot a À Punt, com ara la falla Josep Maria Bayarri - Los Isidros, dedicada a la sèrie d’anime Dragon Ball, que es pregunta quan tornarà a emetre’s en la televisió pública.

Ni la falla Duc de Gaeta - La Pobla de Farnals, que ha fet un ninot dedicat a l’ens de comunicació titulat Vall de les Komunicacions de Burjaxor –en al·lusió a la Vall dels Reis de Luxor (Egipte)–. Aquest ninot es pot visitar per dins i té referències satíriques a les cares conegudes de la casa. 

També et pot interessar

stats