La Comunitat Valenciana s’acomiada de les Falles 2024

Més de 700 monuments han quedat reduïts a cendres en la nit de la Cremà, sota la vigilància d’un dispositiu especial de bombers

Cremà de la falla municipal en la plaça de l'Ajuntament de València / Biel Aliño (Efe)

Al voltant d’un centenar de municipis valencians s’han acomiadat aquest dimarts, 19 de març i dia de Sant Josep, de les Falles 2024. València i desenes de localitats al llarg del territori valencià han celebrat la nit de la Cremà, que posa punt final a dènou intensos dies de festa.

De nord a sud del territori valencià, el cel s’ha il·luminat amb el foc purificador mentre un dispositiu especial amb centenars de bombers ha vetlat per la seguretat de la ciutadania. A València, el tràgic incendi de Campanar —que va causar la mort de deu persones i centenars es van quedar sense casa— va marcar l’inici de la festa, ja que es va endarrerir una setmana la Crida a les Torres dels Serrans, i també ha condicionat la ubicació de monuments o zones de focs per la proximitat a edificis.

A la ciutat de València, l’encesa dels més de 380 monuments infantils ha començat a les 20:00 hores, un horari que s’ha consolidat després d’implantar-se en les Falles que es van celebrar el setembre del 2020 per la pandèmia de la covid. Mitja hora més tard, el foc ha reduït a cendra la falla infantil de Convent de Jerusalem - Matemàtic Marzal, primer premi de la Secció Especial. El monument "Solidaris en acció", obra de l’artista José Gallego, reconeix la faena dels voluntaris de les ONG i juga amb la síl·laba sol per a agrair la seua labor “solidària”, per a combatre la "soledat" o per a comunicar als qui estan en risc d'exclusió que no estan "sols".

L’últim monument infantil en cremar ha sigut el municipal "Llegir en verd", a la plaça de l’Ajuntament de València. Dissenyat pels artistes Marina Puche i Ceballos i Sanabria, parla de com a través de la imaginació i la lectura, es pot descobrir una València verda i sostenible, amb motiu del reconeixement enguany del Cap i Casal com capital verda europea. Les flames s’han barrejat amb les llàgrimes i la respiració entretallada de la fallera major infantil, Marina García, i la seua cort d'honor. Han estat acompanyades pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, la ministra de Ciència, Diana Morant, l'alcaldessa, María José Catalá i la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé. 

El torn de les falles grans ha arribat a les 22:00 hores i cinquanta minuts després ha donat pas a la cremà de la falla guanyadora de Secció Especial, la comissió Monestir de Poblet - Aparicio Albiñana, més coneguda com L'Antiga, que porta com a lema "Canvi climàtic". D’aquesta només s'ha salvat el seu ninot, “Orxateria L’Antiga”, que va ser premiat amb l’indult pels visitants de l’Exposició del Ninot.

L’última a cremar-se a la ciutat de València ha sigut la de l'Ajuntament, sota el lema "Dos coloms, una branca", dissenyada per l'artista urbà Escif i feta per l'artista faller Pere Baena com una crida a la pau. No ha sigut així per als quatre ninots que, enfilats a la tanca de la mascletà, en plena plaça del consistori, simbolitzen el drama de la immigració, ja que el consistori ha autoritzat que se salven del foc.

Més enllà de la ciutat València, a l’àrea metropolitana i la resta de municipis al llarg del territori valencià, la cloenda de les Falles s’ha viscut amb la mateixa o més intensitat. Localitats com Benicarló, Borriana, València, Utiel, Alzira, Xàtiva, Dénia i Gandia també han cremat aquesta nit els seus monuments grans i infantils, entre castells de foc i plors. 

I amb el cor encés en flama, el cicle faller s'ha reiniciat i es dona per començada la primavera i la llum. Benvingudes Falles 2025.

També et pot interessar

stats