Monestir de Poblet - Aparicio Albiñana, millor falla de la Secció Especial 2024

El monument "Canvi climàtic", de Josué Beitia, fa guanyar a la comissió el seu cinqué primer premi

La falla Monestir de Poblet - Aparicio Albiñana (falla L’Antiga)
La falla Monestir de Poblet - Aparicio Albiñana (falla L’Antiga) / Marga Ferrer

La comissió Monestir de Poblet - Aparicio Albiñana, més coneguda com L'Antiga, és la guanyadora de la Secció Especial de les Falles d'enguany amb el monument que porta com a lema "Canvi climàtic", obra de l’artista Josué Beitia, segons ha comunicat aquest dissabte de nit el president de la Junta Central Fallera i regidor de Falles de València, Santiago Ballester.

"Canvi climàtic", amb un pressupost aproximat de 170.000, és una al·legoria als problemes mediambientals que està causant l'escalfament global. Els gnoms, les fades i un gran cavaller amb armadura s'alcen sobre un planeta en extinció i en desgel, en un any especialment simbòlic amb València com a capital verda d'Europa. El monument de Beitia, amb l'experta col·laboració en el disseny de Carlos Benavent, juga amb les tonalitats fredes i càlides, pròpies de l'hivern i de l'estiu, per a evidenciar que han desaparegut les estacions intermèdies, la primavera i la tardor.

Mai t'esperes que vas a guanyar, perquè hi ha nou tallers molt bons, però finalment hem obtingut la nostra recompensa

"Em va agafar plantant una altra falla a Alzira i ens vam adonar dels premis en aquell moment. Molta emoció, encara ho estic assimilant", ha explicat Beitia aquest diumenge de matí. I és que per a l'artista faller és el seu debut en una falla de Secció Especial, la seua òpera prima en aquesta categoria i ja s'ha endut el màxim honor. "No ho puc quasi contar ni expressar, pel cansament que portem tot el mes, per l'estrés de plantar-ho tot bé... però ara toca disfrutar-ho amb la comissió, que són els que han apostat pel meu taller. Estic molt content i feliç", explica entusiasmat Beitia.

Alhora, Beitia conta que des de l'inici en el primer esbós el projecte ja va començar a destacar, "però mai t'esperes que guanyaràs perquè hi ha nou tallers molt bons amb nou projectes molt potents, podria haver guanyat qualsevol", ha manifestat.

El segon premi ha sigut per a la comissió Misser Mascó - Arévalo Baca, més coneguda com a falla Exposició, amb un monument obra de l'artista David Sánchez Llongo. "Sensitiva, descobrint els cinc sentits", amb un pressupost aproximat de 182.000 euros, ens convida "a experimentar la vida des de cadascun dels cinc sentits", amb un personatge i un remat diferent per a cadascun d'ells.

I el tercer lloc, per a Plaça del Pilar, amb un treball de l'artesà Paco Torres. "Vudú" és una falla en la qual fem una conjura per a deixar arrere la mala sort, per a eliminar tot el que és dolent de la societat", expliquen des de la comissió. La falla, amb un pressupost aproximat de 175.000 euros, "retrata temes negatius, com la violència de gènere o les guerres", apunta l'artista faller.

Quique Soler, president de la falla Monestir de Poblet - Aparicio Albiñana, va assegurar instants després de saber-se guanyadors que tenien "sensacions molt oposades". "És agredolç pel que va succeir fa poc, però estem molt contents de poder afegir una miqueta d'alegria, i per això dediquem a les víctimes de l'incendi aquest premi", va afegit.

La fallera major de la comissió, Lucía Marín, també es va manifestar de manera semblant. "Hem demostrat que sempre estem en el pitjor i en el millor, així que esperem que entre tots donem l'alegria al barri que mereixem", va declarar.

L'alcaldessa de València, María José Catalá, va felicitar moments després de fer-se públics els resultats la comissió guanyadora a través del compte d'X, així com les falles que havien quedat en segona i tercera posició. "És molt especial que haja guanyat L'Antiga, un barri que ha patit molt últimament i que mereixia una alegria com aquesta", va expressar als micròfons d'À Punt Notícies l'alcaldessa que es va desplaçar ràpidament, acompanyada de les falleres majors de València, al barri de Campanar per a felicitar personalment la comissió guanyadora de la Secció Especial.

Així queda la classificació de les falles de la Secció Especial:

1 Falla Monestir de Poblet - Aparicio Albiñana, de Josué Beitia.

2 Falla Misser Mascó - Arévalo Baca, de l’artista David Sánchez Llongo.

3 Falla Plaça del Pilar, de l’artista Paco Torres. 

4 Falla Sueca - Literat Azorín, de l’artista Santaeulalia. 

5 Falla Cuba - Literat Azorín, de l’artista Vicente Manuel Martínez Aparici.

6 Falla Convent de Jerusalem - Matemàtic Marzal, de l’artista Pere Baenas.

7 Falla Avinguda del Regne de València - Duc de Calàbria, de l’artista Sergio Musoles.

8 Falla Na Jordana, de l’artista Mario Gual. 

9 Falla Almirall Cadarso - Comte d’Altea, de l’artista Toni Pérez.

També et pot interessar

stats