Comença la Magdalena: colp d’ull a un intens cap de setmana

La Cavalcada del Pregó i la Romeria de les Canyes protagonitzen el primer cap de setmana de les festes fundacionals de Castelló de la Plana

Arranca el primer cap de setmana de les festes de la Madgalena a Castelló de la Plana / À Punt NTC

Les reines de les festes de la Magdalena, Lourdes Climent Moreno i Vega Torrejón, donen aquest dissabte al migdia el tret d'eixida a la setmana gran de Castelló de la Plana amb la primera mascletà —a càrrec de la pirotècnia Pibierzo— minuts després de l’esperat anunci de les festes i el llançament de carcasses. 

El plat fort de la jornada serà, però, la Cavalcada del Pregó. A partir de les 16:00 hores tindrà lloc aquest recorregut per les tradicions, la mitologia i el folklore castellonenc en què el pregoner, César Agut, convidarà el veïnat a gaudir de les festes fundacionals. La comitiva desfilarà durant cinc hores pel centre històric de la ciutat, entre el carrer de Sant Roc i l'avinguda del Rei en Jaume.

La cavalcada arribarà després de la simbòlica imposició del mocador fester al gegant Tombatossals, un monument de vint metres d’alçada a un dels personatges més arrelats en l’imaginari col·lectiu relacionat amb la llegenda de la fundació de Castelló de la Plana i que, fins i tot, apareix en l’himne Rotllo i canya

La cirereta del pastís arribarà a les 22:00 hores amb l’Enfarolà del Fadrí, l’espectacle pirotècnic que encendrà l’emblemàtica torre campanar a la plaça Major. Per davant, nou dies d’intensa activitat d’unes festes declarades d'interés turístic internacional que ompliran de gom a gom els carrers de la ciutat a través dels més de 300 actes programats fins al diumenge 10 de març, amb el Magdalena Vítol.

Aquest diumenge, milers de pelegrins matinaran per a sumar-se a la Romeria de les Canyes, un viatge en el temps d’uns set quilòmetres per a rememorar el trasllat dels primers castellonencs des del Castell Vell, a la muntanya de la Magdalena, fins a la plana l’any 1251, per a assentar els fonaments de la Castelló de la Plana.

De bon matí es repartiran les 25.000 canyes als romeus i romeves que, junt amb els tradicionals rotllos i mocadors verds, protagonitzaran el recorregut que, quan acabe, donarà lloc a la desfilada de les gaiates que enguany lluirà més, si cal, després que aquest dilluns el Consell Valencià de Cultura haja aprovat que aquesta processó siga declarada bé d'interés cultural (BIC) immaterial com a complement de la romeria.

En aquest primer cap de setmana de Magdalena, la gastronomia típica, un dels pilars de la festa, també serà protagonista. En salat, els ximos —entrepans fregits farcits de tomata, pimentó, ceba, tonyina i ou bollit— i els embotits i, en dolç, les figues albardades, la coca castellonera o les pilotes de frare estaran en totes les taules. El tast de vins també és una cita obligada als caus que obrin aquest dissabte.

A partir de dilluns, l’encesa de les dènou gaiates dels barris i la de l’Ajuntament a l’avinguda Jaume I i l’inici de les disparades del concurs de mascletaes se sumaran a la programació de la “festa plena”. 

També et pot interessar

stats