Llonganissetes, tramussos, cacaus, ximos i vi: els tasts imprescindibles de les Festes de la Magdalena

El menjar és un dels pilars fonamentals de la cultura popular d'aquestes festes, que es viuen al carrer

Un home veu vi d'una bota durant la romeria de les canyes, a les Festes de la Magdalena de Castelló / À Punt NTC

Les Festes de la Magdalena de Castelló de la Plana (Plana Alta) es viuen al carrer i, per a gaudir totalment de cada acte, cal agafar forces. La gastronomia típica és un dels pilars més importants d'aquesta festa, com les llonganissetes, els xoricets i el tast del vi des d'una bota tradicional.

Vanesa Pacheco, propietària d'una carnisseria a la ciutat, ha assegurat que se li han multiplicat les comandes per aquestes dades. Mari Carmen Saura, una altra botiguera, ha assegurat que el més habitual al seu negoci són dos dels productes estrela que completen la picadeta: els tramussos i els cacaus. 

Per a anar fent boca, també són molt bona opció la tortilleta de faves, els alls tendres i la carxofeta. Però si hi ha un menjar ben típic per les Festes de la Magdalena són els ximos de Castelló de la Plana, farcits de tomaca, pebrera, ceba, tonyina i ou bollit. "Aquesta setmana és una exageració: tot el món en porta uns quants", ha assegurat el pastisser Andrés Benages.

Si pensem en el dolç, les figues albardades són l'opció que més triomfa. Toni el Figuero és un artesà d'aquest menjar a la ciutat. La recepta per a l'elaboració passa de generació en generació. "Agafem una figa seca i la triturem. Fem una massa per a albardar", ha explicat Toni Sebastián, de la Botiga de la Figa. Una gastronomia que castelloners i castelloneres gaudeixen en germanor. 

També et pot interessar

stats