El Consell Valencià de Cultura dona suport que la processó de les Gaiates siga declarada BIC Immaterial

La decisió final és de la Conselleria de Cultura, que haurà de ratificar el reconeixement al símbol més icònic de les Festes de la Magdalena

Imatge d'arxiu d'una gaiata
Imatge d'arxiu d'una gaiata / X: @begonacarrasco

Quan falten només cinc dies perquè comence la Magdalena, les festes estan d’enhorabona. El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha aprovat aquest dilluns per unanimitat que la processó de les Gaiates i “el seu simbolisme com a senyal identitari de Castelló de la Plana” siguen declarades bé d'interés cultural (BIC) immaterial de la Comunitat Valenciana, com a complement de la Romeria de les Canyes. 

Ara serà la Conselleria de Cultura qui done suport o no a la decisió del CVC i aprove si el símbol més icònic de les Festes de la Magdalena formen part del BIC immaterial. El desembre del 2022, el govern del Botànic, amb Raquel Tamarit al capdavant de Cultura, va rebutjar aquest reconeixement, una decisió que va generar malestar en la Federació Gestora de Gaiates. 

El CVC ha celebrat hui el ple ordinari del mes de febrer, en què ha analitzat la possible incorporació de la processó —en un encàrrec de la Conselleria de Cultura— al BIC que ja és la Romeria de les Canyes, que se celebra aquest diumenge. Així, el document remarca l’origen de la processó en el segle XIV i la seua evolució fins hui en dia. També descriu el patrimoni relacionat amb la desfilada de les Gaiates, la convocatòria dels congressos magdaleners i el “sentit aglutinador popular” que té en els diversos barris de la ciutat.

Segons ha informat la institució en un comunicat, ho valoren positivament i, a més, insten l’administració a crear el Museu de la Gaiata i fer una acció conjunta per a incorporar les noves tecnologies i noves tècniques de disseny en la construcció de les gaiates. Així mateix, el CVC suggereix que es podria estudiar el paper de la dona en les festes “per a aconseguir unes celebracions lliures de discriminació per gènere”. 

Davant d'aquesta notícia, l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Begoña Carrasco, ha manifestat a través de la xarxa social X que no podrien començar de millor manera les festes. “Hui es compleix el nostre desig perquè les gaiates siguen declarades bé d’interés cultural”, ha dit.  

També et pot interessar

stats